La batalla de la Lechuguina ompli Villena d’encisams

Durant l’enfrontament s’han llançat 1.000 quilos de lletugues i hi han participat 1.500 persones

Imatge d'arxiu de la batalla de la Lechuguina
Imatge d'arxiu de la batalla de la Lechuguina / fiestasdelmedievo.com

Villena (Alt Vinalopó) ha viscut aquest diumenge, en el marc de les Festes Medievals, la seua batalla més divertida: la Lechuguina. Veïnat i visitants s’han reunit al peu del Castell de la Talaia per a Aprovisionar-se d’encisams i llançar-los com a munició en aquest singular enfrontament.

Per a la contesa s’han utilitzat 1.000 quilos d’encisam i han participat 1.500 persones, unes xifres que creixen any rere any i que la fan cada vegada més multitudinària i espectacular.

La Lechuguina, que va començar fa deu anys, rememora un fet històric ocorregut a Villena a finals del segle XV. Aleshores els comerciants havien de pagar un portatge sempre que s'emportaren els productes fora de la ciutat. Però veient que no s'estaven pagant aquests taxes, els Reis Catòlics van enviar recaptadors d'impostos a la ciutat. El dijous de mercat, una de les comerciants, descontenta amb la decisió dels monarques, es va rebel·lar i va llançar contra un dels cobradors la primera cosa que tenia a mà: un encisam fresc.

Prèviament a la batalla hi ha hagut una representació on s'ha explicat la història que hi ha darrere de la tradició, mentre dues verduleres s’enfrontaven dialècticament. I enguany, com a novetat, s’ha convidat al públic a prendre partit per un bàndol o per un altre.

Ens trobem davant d’una bona excusa per a visitar Villena durant les festes, que ja són conegudes per les bodes medievals. I qui no vulga o no tinga amb qui casar-se, sempre podrà anar-hi a llançar encisams.

També et pot interessar

stats