Alguns bancs comencen a cobrar comissions per traure diners per finestreta

Els consumidors denuncien que la mesura perjudica col·lectius vulnerables, com persones majors i de zones rurals, que tenen més complicat l'accés als seus diners 

Finestreta d'una entitat bancària
Finestreta d'una entitat bancària / Arxiu

Les entitats bancàries han començat a cobrar comissions per traure diners per finestreta. Així ho denuncien les organitzacions de consumidors, que diuen que aquesta mesura perjudica especialment els col·lectius vulnerables, com persones majors o habitants de zones rurals, que cada vegada tenen més complicat l'accés als seus diners.

Entres en la sucursal del teu banc, t'acostes a la finestreta a traure 200 euros i l'empleat de caixa et diu que aquesta operació té una comissió i t'ofereix l'alternativa d'obtindre els diners en el caixer automàtic. Aquesta no és una pràctica generalitzada, encara que algunes entitats ja l'estan aplicant.

Les comissions per traure diners en caixers d'altres entitats sí que són habituals, "però el pagament per aquest servei de finestreta és una pràctica nova que causa sorpresa en els clients", segons afirma el Banc d'Espanya en el Portal del Client Bancari.

Avisar amb dos mesos d'antelació

El cobrament d'aquesta mena de comissions és plenament legal, ja que els bancs tenen llibertat per a establir el preu dels seus serveis. No obstant això, el Banc d'Espanya indica que les entitats han d'avisar els seus clients de manera individualitzada amb dos mesos d'antelació de les modificacions de les comissions per l'ús de llibretes d'estalvi, targetes o altres serveis. El client pot acceptar les noves condicions o canviar el compte a un altre banc.

És inacceptable pagar comissions per traure diners Fernando Móner - President d'Avacu

Les organitzacions de consumidors recomanen als usuaris no acceptar modificacions en els seus contractes. Fernando Móner, president de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) ha destacat a À Punt que els usuaris opinen que "és inacceptable pagar comissions per traure diners". Segons diu, perjudica especialment persones majors o poc familiaritzades amb les tecnologies.

Criteri de bones pràctiques

El Banc d'Espanya ha establit un criteri de bones pràctiques segons el qual les entitats han de posar a la disposició dels seus clients almenys un mitjà gratuït, accessible i segur perquè puguen disposar d'efectiu del seu compte.

Amb aquesta recomanació a les entitats, el Banc d'Espanya tracta d'evitar que a través d'aquesta comissió es penalitze l'accés a l'efectiu a aquests col·lectius que poden quedar desprotegits.

Els sindicats adverteixen que aquestes mesures indiquen que "els ajustos de plantilla en la banca no han acabat", segons ha dit a À Punt María Carmen Méndez, d'UGT.

També et pot interessar

stats