Les Arts convida els espectadors a un viatge musical des de l’edat mitjana fins al segle XXI en la nova temporada

James Gaffigan és el nou director musical de la institució cultural

Els responsables de la Conselleria de Cultura i del Palau de les Arts durant la roda de premsa en la qual s'ha presentat la programació de la nova temporada
Els responsables de la Conselleria de Cultura i del Palau de les Arts durant la roda de premsa en la qual s'ha presentat la programació de la nova temporada / Palau de les Arts

James Gaffigan serà el nou director musical de Les Arts. La seua incorporació és una de les principals novetats que presentarà la pròxima temporada del Palau de les Arts de València, que després de l’estiu convidarà els espectadors a fer un viatge per la història de la música, que partirà de l’edat mitjana i acabarà al segle XXI, segons han anunciat aquest dimarts els responsables de la Conselleria de Cultura i d’aquesta institució cultural en la presentació de la programació. 

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha avançat que la nova temperada serà “l’inici d’un nou període per a l’Orquestra de la Comunitat Valenciana que, amb la designació de James Gaffigan com a nou director musical de Les Arts per als pròxims quatre anys, inicia un període d’estabilitat i creixement”. Gaffigan serà l’encarregat d’inaugurar i tancar la temporada amb dues cites de referència: la revolucionària escenificació del Rèquiem de Mozart de Romeo Castellucci i l’avantguardista i encara inèdita Wozzeck, d’Alban Berg; a més d’un concert, en el qual dirigirà obres de Rodrigo, Ravel i Dvořák.

Noriega ha assenyalat que “els eixos de la programació es mantenen: la presència de Mozart (Rèquiem) i de Verdi, amb (Macbeth); la recuperació del repertori centreeuropeu, amb Wozzeck; la restitució del patrimoni espanyol, amb Manuel García; la inclusió d’obres mestres inèdites amb Els contes d’Hoffmann, d’Offenbach; així com diversitat d’estils, des del Barroc d’Ariodante i Partenope de Händel, passant pel verisme de Puccini o l’òpera contemporània amb Trouble in Tahiti, de Bernstein”.

Noves estètiques

La cerca de noves estètiques la materialitzarà el Palau de les Arts amb l’estrena de la coproducció del Rèquiem en la qual Castellucci transforma la inacabada missa de difunts en un cant a la vida; l’adaptació de Richard Jones de la intriga cavalleresca d’Ariodante en una illa de pescadors en l’Escòcia del segle XX; el poderós exercici teatral de Johannes Erath en Els contes d’Hoffmann; la sòbria posada en escena de Benedict Andrews de Macbeth, o la producció d’Andreas Kriegenburg de Wozzeck, muntatge de referència de l’obra.

En la posada en escena, dues dones firmen les dues úniques noves produccions de la temporada: Un avvertimento ai gelosi, de Manuel García, que dirigirà Bàrbara Lluch; i el nou espectacle de dansa de la valenciana Sol Picó, Titanas.

La direcció musical de cada una de les propostes es confia a especialistes en cadascun dels títols: William Christie i Andrea Marcon en el repertori barroc; Marc Minkowski per a dirigir amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, l’edició crítica d'Els contes d’Hoffmann; Michele Mariotti com a prestigiós verdià; l’emergent Antonino Fogliani per a Puccini; o Jordi Bernàcer per a Doña Francisquita.

De la mateixa manera, en l’apartat simfònic els directors de major prestigi treballen amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana: Juanjo Mena amb un monogràfic de Kaija Saariaho, figura clau de la música contemporània; Gustavo Gimeno en el seu ascens en l’univers mahlerià; l’emergent Riccardo Minasi en un suggeridor programa que combina la fascinació vienesa per l’imaginari italià; Josep Pons per a Falla i Ravel; o el cotitzat Mark Elder que debuta en Les Arts amb Strauss i Stravinski.

Tres veus de referència

En l’apartat de veus, el director artístic ha subratllat tres cites de referència. Marina Rebeka, que va captivar en 2018 amb la seua Traviata, farà la seua primera incursió en el rol de Cio-Cio-San en Madama Butterfly, mentre que una altra de les grans estrelles del moment, Pretty Yende, debutarà amb un repte: encarnar per primera vegada les quatre muses d'Els contes d’Hoffmann. A més, Carlos Álvaro tornarà a Les Arts per a protagonitzar Macbeth.

Després de les seues exquisides actuacions aquesta temporada, Joyce DiDonato i Marianne Crebassa protagonitzen dues de les sessions de "Les Arts és lied", en les quals la platea de Les Arts podrà escoltar per primera vegada artistes de la talla de Matthias Goerne, Benjamin Bernheim, Lissette Oropesa i Jakub Józef Orliǹski. Mentre que "Les Arts és grans veus", ofereix el retrobament de dos cantants molt benvolguts pel nostre públic, Leo Nucci i Erwin Schrott, amb un programa dedicat a Giuseppe Verdi.

D’altra banda, "Les Arts és dansa" continua amb l’aposta per mostrar els diferents vessants d’aquesta disciplina. A més de la nova producció Titanas amb l’alcoiana Sol Picó, la dansa espanyola arribarà de la mà del Ballet Nacional d’Espanya, que presentarà Invocació. Clausurarà el cicle una de les grans obres del repertori, La Bayadère, amb la qual es presenta el Ballet de l’Òpera de Perm, una de les companyies amb més tradició a Rússia. 

S'incorpora la música barroca i l'antiga

A més, el Palau de les Arts instaura un nou apartat per a atendre un deute històric de la programació amb la música barroca i antiga i la seua important tradició nacional. Les principals formacions integren "Les Arts és Barroc i música antiga", on debutarà Carles Magraner i la seua Capella de Ministrers juntament amb la també valenciana Harmonia del Parnàs, de Marian Rosa Montagut.

Finalment, Jesús Iglesias Noriega ha recordat que es mantenen i creixen en diversitat la resta de línies de la programació, amb noves cites en "Les Arts és Flamenc" i "Les Arts és altres músiques", a més del cicle "Les Arts és per a tots" i els apartats d’educació i formació.

La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, ha destacat que la programació d’aquesta entitat cultural s’ha convertit en “un referent que ja va molt més enllà de l’edifici del Palau de les Arts, perquè Les Arts camina al llarg del nostre territori amb programació en multitud de poblacions per a acostar-se, amb les seues propostes musicals, a les nostres comarques”.

També et pot interessar

stats