Després de 133 anys a València, l'Institut Francés tanca les portes

El govern francés executa el tancament, a pesar dels centenars de firmes i les peticions de personal i institucions perquè reconsiderara la decisió

Imatge exterior de la façana de l'Insitut Francés de València / À Punt NTC

Ni els centenars de firmes recollides, ni la petició expressa de l’Ajuntament de València, ni les protestes del personal han pogut frenar el tancament de l'Institut Francés de València. Aquesta institució, depenent del govern gal, tanca definitivament les portes de la seu de València. Així acaben 133 anys d'una presència cultural francòfona oberta al públic. Res se sap sobre el futur dels fons, ni de l'edifici. 

Des del mes d'abril, professorat i l'alumnat han manifestat al carrer el rebuig al tancament d'aquest centre d'intercanvi cultural i lingüístic de València. Aquest dimecres viuen les últimes hores a l'Institut Francés d'una manera més recollida. Fins i tot han rebut flors com a mostra d'agraïment als ponts culturals que s'han construït durant tants anys. Missatges que han quedat escrits a les parets i que s'han multiplicat en l'última setmana.

“Tenen molta pena, estan disgustats, amb molta ràbia… uns altres ens desitgen molta sort”, admetia Bruno Laurent, responsable de la Mediateca de l’Institut Francés. 

També els comerços veïns lamenten el tancament del centre, enclavat al cor de la ciutat de València. “Ens fa molta llàstima, venien ací tots els dies a prendre café i hem arribat a fer una relació d’amistat molt bonica”, lamentava Mari Carmen Machí, fornera del barri del Carme. 

El veïnat de Ciutat Vella també mostrava decepció i incertesa pel que pot vindre. “Un centre on la gent poguera vindre a formar-se en una cultura diferent a la nostra era important per al barri”, indicava Empar Tordera, de l’Associació d’Amics de Velluters. 

Un total de 25 treballadors acaben el seu contracte laboral aquest dimecres, només la direcció allargarà un parell de mesos més l'estada en l’edifici. Res saben del futur dels fons de la mediateca o del mural de Paco Roca, ni què serà del cèntric edifici.

També et pot interessar

stats