Arriba a Espanya ‘West Side Story’ l'any del centenari del naixement de Bernstein

Aquesta història d'amor entre dos membres de bandes rivals segueix sent un dels millors musicals de tots els temps.

VÍDEO | Arriba a Espanya ‘West Side Story’ l\'any del centenari del naixement de Bernstein

West Side Story s'estrenarà a Madrid el pròxim 3 d'octubre, i el director i dos dels actors han presentat aquest muntatge a la premsa, aprofitant que es compleix el centenari del naixement del compositor de la partitura del musical, Leonard Bernstein. Després d'un any de treball i tres setmanes d'assajos, l'elenc d'aquesta adaptació d'una de les grans obres mestres de la música del segle XX s'estrenarà en el teatre Calderón el pròxim octubre, produïda per SOM. Segons Federico Barrios, director d'aquest muntatge, aquesta història "no és un conte de prínceps i princeses ni de somnis impossibles, és una història mundial i eterna que ens mostra la necessitat de fer prevaldre el que és humà sobre el gènere, les fronteres i les races. Un relat sempre vigent que parla de la immigració, de pors, d'acceptació, d'esperances, de redempció i, sobretot, parla de l'amor".

Els actors han estudiat Romeu i Julieta per a arribar al fons de la trama del musical, en el qual els personatges de Shakespeare es veuen transportats a la ciutat de Nova York: dos joves enamorats es veuen atrapats en l'enfrontament entre dues bandes de carrer, els americans Jet i els porto-riquenys Shark, en un ambient d'odi, violència i prejuís.

L'artista Javier Ariano ha explicat que donar vida al protagonista, Tony, és un dels majors reptes als quals s'ha enfrontat i ha expressat l'entusiasme per participar en aquest clàssic que ha qualificat com "el musical dels musicals". Talía del Val interpreta María, la jove porto-riquenya nouvinguda a Nova York que haurà de triar entre la venjança i el perdó, un personatge que, ha indicat l'artista, "dona una lliçó a través del seu dolor i la seua pèrdua" amb una partitura "molt exigent i molt perfeccionista a nivell vocal".

El centenari de Bernstein

Aquesta estrena a Espanya de l'obra més celebrada de Bernstein forma part dels 2.000 actes d'homenatge al músic i compositor que se celebren a tot el món per a commemorar el centenari del seu naixement. La partitura de Bernstein i Stephen Sondheim, reconeguda com una de les millors en la història dels musicals i l'"absolutament meravellosa" coreografia original de Jerome Robbins, "part essencial de la història", segons el director, es mantenen en aquest muntatge, que ha sigut adaptat a l'espanyol.

Un dels millors musicals de tots els temps

Fa 61 anys la Metro Goldwyn Mayer estrenava l'adaptació cinematogràfica de West Side Story, després que aquest musical triomfà durant 5 anys a Broadway. Des de l'estrena, el 26 de setembre de 1957 en el teatre Winter Garden de Nova York, no ha deixat de representar-se a tot el món i ha acumulat tots els premis existents en l'àmbit del teatre musical. L'obra de teatre va ser l'origen de la pel·lícula, que es va estrenar el 1961 i que va guanyar 10 Oscars, convertint-se en el musical més guardonat de la història de l'Acadèmia.

És una al·legoria contra la violència de bandes, que Elvis Presley va rebutjar protagonitzar. Anglosaxons contra porto-riquenys representen la lluita de la xenofòbia urbanita. Els actors ballen al ritme agredolç de l'amor contrariat per la intolerància. Natalie Wood interpreta la Julieta moderna. Romeu no du malles, però balla àgil pels decorats filmats en tecnicolor d'un suburbi de Manhattan. West Side Story és una història universal, tant per la temàtica (immigració, violència, redempció i amor), com per la música i la coreografia.

També et pot interessar

stats