Adam Broseta (Guitarras Bros): “Ací va vindre Sting i mon pare ni se'n va assabentar”

La lutieria de Gata de Gorgos, que es caracteritza per la discreció, acumula anècdotes pel fet de rebre constantment personalitats del món de la música que arriben de manera anònima

Adam Bros i Nacho Mañó
Adam Bros i Nacho Mañó / À Punt Mèdia

De camí a Xàbia, en passar pel terme municipal de Gata de Gorgos, cal parar atenció per a veure que hi ha un xicotet cartell a la vorera d'una rotonda on es llig "Fábrica de guitarras". En mirar cap a l'esquerra i molt a prop, un altre cartell, aquest ja gegant i ubicat a la façana d'una casa abandonada, anuncia una lutieria: Guitarras Bros. Si una paraula defineix la lutieria de Gata, a més de la professionalitat i l'exquisidesa en els acabats, és la discreció. 

Una discreció que només trenquen els usuaris. Ells són els que conten per tot el món que han comprat en Guitarras Bros. Ho ha fet Mick Jagger, Alejandro Sanz, Joaquín Sabina, Rozalén, Pablo Alborán, Luis Fonsi o David DeMaría. A més d'altres aficionats vips a tocar la guitarra com són el futbolista Messi, el Gran Wyoming –ja convertit en bon amic d'Adam Broseta– i Edu Soto.

Un exemple de la discreció són les anècdotes que acumula. Cal escoltar-lo contar quan el músic Sting va visitar la lutieria. “Ací va vindre Sting i mon pare ni se'n va assabentar. Ací mai preguntem qui és a qui entra per la porta. Atenem la persona i li oferim el que busca. Una altra cosa és que la persona vulga presentar-se i dir-nos qui és".

Regal de la discogràfica a Guitarras Bros
Regal de la discogràfica a Guitarras Bros / À Punt Mèdia

Com Sting, als membres del taller també els va passar desapercebuda Amy Winehouse, qui poc després d'aquella visita a Guitarras Bros es convertiria en un mite de la música. Amy va arribar al taller acompanyada de son pare. Encara no havia compost Back to Black i no era tan coneguda. "Ningú al taller ens vam assabentar qui era aquella jove cantant anglesa. Tampoc ella es va identificar en cap moment", ha contat Adam.

Temps després, Adam Broseta va tindre notícies d'aquella visita i que la guitarra d'Amy Winehouse era una de les seues per unes declaracions que va fer el pare de la cantant, després de morir ella. "Em va cridar un amic i em va dir que el pare parlava de Guitarras Bros en una revista internacional". Mitchell Winehouse va voler agrair públicament Adam Broseta per haver-los venut aquella guitarra. Quan Adam va tindre ocasió de parlar personalment amb el pare d'Amy, aquell li va dir: "Adam, era la guitarra favorita de la meua filla".

Una guitarra, tu la compres i és un instrument, però amb el pas del temps es converteix en un altre distint. Això passa perquè la guitarra està viva, la fusta està viva, i amb el temps guanya sonoritat. Nacho Mañó - Productor musical

En temporada alta es disparen les visites i les vendes

Per a Guitarras Bros, a causa de la privilegiada ubicació, com és trobar-se a la Marina Alta, la temporada alta de guitarres coincideix amb la temporada alta d’estiueig. Com ha explicat Adam Broseta: "És un moment més tranquil, allunyat de l’estrés, i qui compra una guitarra necessita escoltar com sona i sentir la fusta amb què està feta. La tranquil·litat de l’estiu sembla una bona companya". Així és l'experiència de l'artesà estiu rere estiu. 

La dinàmica dels clients sol ser sempre la mateixa. Arriben al taller delerosos de tocar les seues guitarres. Trien la que més s’ajusta a les seues necessitats, al seu estil. Després es queden hores pel taller, revolotegen, miren treballar els artesans, toquen la fusta de les guitarres. I en alguns casos, si s'allarga la visita, després se'n van a dinar amb els artesans. Siga qui siga el client, rep el mateix tractament fonamentat en la paciència i la calidesa d’Adam, que sempre té bones paraules per als músics i el major respecte al seu treball. De fet, l’empresari ha comentat que està pensant "obrir una miniresidència, amb dues o tres habitacions, per als clients que venen de lluny i ultimen la compra de la guitarra". 

Imatge de la lutieria Guitarras Bros
Imatge de la lutieria Guitarras Bros / Mayte Aparisi

El productor Nacho Mañó i la vocalista i compositora Gisela Renes també han decidit conéixer la lutieria d’Adam. Mañó –que a més de productor és baixista, guitarrista, programador, autor i compositor de cançons– guarda una relació molt especial amb la guitarra. A més de la seua trajectòria professional, és el creador del Método 5-1-3 de Nacho Mañó, un mètode d'harmonia sense solfeig per a la guitarra, basat en la geometria de l'instrument.

Quan se li pregunta a Nacho Mañó com és el moment de triar una guitarra, diu: “Pense que és un procés molt intuïtiu. De sobte veus que la guitarra és teua”. Adam li respon: "Efectivament. Hi ha una connexió entre el músic i la guitarra”. Segons Gisela Renes: “Cada guitarra acaba tenint la seua història”.

Gisela Renés a Guitarras Bros, concentrada en la fusta de l'instrument
Gisela Renés a Guitarras Bros, concentrada en la fusta de l'instrument / Mayte Aparisi

Nou disc anomenat 'Câsa'

Nacho i Gisela estrenen l'últim disc, Câsa, el 30 de setembre del 2023. En provar una de les guitarres d’Adam, Mañó també ha parlat de la importància i la influència del pas del temps en la sonoritat. “Una guitarra, tu la compres i és un instrument, però amb el pas del temps es converteix en un distint. Això passa perquè la guitarra està viva, la fusta està viva, i amb el temps guanya sonoritat. Jo tinc guitarres que tenen molts anys i ara sonen millor que quan les vaig tocar”. Adam Broseta contesta que “de fet, ací hi ha unes guitarres que vam muntar fa uns dies i estan totalment sordes. Estan sordes perquè tenen els porus tancats. Ara sonen un 5% del que acabarà sonant l’instrument”.

També et pot interessar

stats