Els actes del 770é aniversari de Castelló arriben a l'equador amb un homenatge a la història

S'han representat microescenes històriques d'Alfons II i Jaume I i s'han llegit el laude arbitral i de la llicència de trasllat, tot organitzat per la Germandat dels Cavallers de la Conquesta

Els actes del 770é aniversari de Castelló arriben a l'equador amb un homenatge a la història / À Punt NTC

Els actes en commemoració del 770é aniversari de la ciutat de Castelló de la Plana (Plana Alta) han arribat aquest dissabte a l’equador amb la posada en escena de moments històrics en microescenes de teatre. En una d’elles es representa el laude arbitral dels bisbats de Tortosa, Tarragona i València, en el qual es traspassen les terres de la Plana del rei Alfons II d'Aragó al rei Jaume I.

També es recrea la firma de la carta d'assentament, el 8 de setembre de 1251, quan Jaume I va autoritzar Ximén Pérez d'Arenós, un dels seus adalils, a traslladar la vila del castell vell a la plana. Aquest últim fet es rememora el tercer diumenge de Quaresma amb la tradicional Romeria de les Canyes de les festes de la Magdalena, les quals no se celebren des de fa dos anys a causa de la pandèmia.

Tots els actes els ha organitzat la germandat dels Cavallers de la Conquesta.

La celebració del 770é aniversari de la fundació de la capital de la Plana es va iniciar el dia de l'efemèride, el 8 de setembre, amb el toc de campanes del Fadrí, la inauguració de l'exposició de gaiates de mà i la commemoració dels vint anys de l'escultura del Tombatossals, un personatge de la mitologia popular de Castelló.

El programa finalitza aquest diumenge amb la visita teatralitzada de Na Violant d’Hongria, primera reina de Castelló i segona esposa de Jaume I, i amb un espectacle homenatge dels cavallers templers de la ciutat al rei Jaume I. “Hem pogut recobrar l'esperit de la Magdalena, que fa dos anys que no podem celebrar”, ha ressaltat l'alcaldessa, Amparo Marco.

També et pot interessar

stats