Castelló celebra 770 anys d'història: així serà el calendari d'activitats

Els actes d'aniversari han arrancat al migdia amb el tradicional volteig de campanes del Fadrí 

El volteig de campanes del Fadrí ha donat el tret d'eixida als actes del 770 aniversari
El volteig de campanes del Fadrí ha donat el tret d'eixida als actes del 770 aniversari / Ajuntament de Castelló

L'Ajuntament de Castelló ha iniciat aquest dimecres els actes per a commemorar que la ciutat fa 770 anys d'història des que es va fundar el 8 de setembre de 1251, quan el rei Jaume I va signar a Lleida el Privilegi de Trasllat. "És moment de fer memòria i de commemorar els nostres orígens amb prudència i responsabilitat, i amb les màximes garanties de seguretat contra la Covid-19", ha assegurat l'alcaldessa, Amparo Marco.

El tret d'eixida del programa d'activitats, que s'allargarà fins diumenge, l'ha fet el volteig de campanes del Fadrí al migdia. Ha sigut un toc extraordinari de més de cinc minuts durant el qual han sonat les campanes Doloretes, Joaquina, Cristina, Jaume, Vicent, Maria i Àngel. Membres de la corporació municipal han presenciat el tradicional volteig des de la plaça Major en un acte que simbolitza la recuperació d'una certa normalitat en un context encara marcat per la Covid-19. La pandèmia, de fet, va obligar a celebrar l'aniversari de 2020 en un format reduït en què només es va poder commemorar l'efemèride amb el simbòlic toc de la campana Àngel, la més emblemàtica de la ciutat.

Els actes continuen de vesprada amb la inauguració de l'exposició Gaiates de mà al claustre del Museu de Belles Arts, que es podrà visitar fins al 30 de setembre. "Hem incorporat a la programació aquesta proposta de la Gestora de Gaiates que ens permet reviure d'alguna forma aquest esperit de la Magdalena i del monument més característic de les nostres festes fundacionals", ha apuntat Marco.

La commemoració del vinté aniversari de la col·locació de l'escultura de Tombatossals, icona de la mitologia castellonenca, donarà per acabada la primera jornada d'actes. Aquesta cita l'organitza la Colla del Rei Barbut.

Dijous a les 19:00 hores tindrà lloc el lliurament dels Premis Ciutat de Castelló a la sala de conferències del Menador. Divendres serà l'acte institucional en memòria de les víctimes de la Covid-19 i en reconeixement a les persones treballadores de les activitats essencials durant la pandèmia; així com la recepció dels retrats commemoratius de Germà Colón i del Pare Ricardo, fills predilecte i adoptiu de la ciutat, respectivament.

El cap de setmana ja estarà més centrat en les visites teatralitzades i guiades, microescenes històriques i espectacles entorn de l'època medieval, amb la participació de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta i dels Cavallers Templers.

També et pot interessar

stats