97 anys després del seu naixement, el llegat de Vicent Andrés Estellés continua viu

 L’escriptor de Burjassot és considerat el millor poeta valencià des d’Ausiàs March

Vicent Andrés Estellés | Dossiers
Vicent Andrés Estellés | Dossiers
04 de setembre 2021 - 13:16

Tal dia com hui del 1924 va nàixer a Burjassot el poeta, periodista i escriptor Vicent Andrés Estellés. És considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, fins i tot s’ha arribat a dit que és el millor poeta valencià des de l'època d'Ausiàs March i Joan Roís de Corella. Vicent Andrés Estellés té una obra diversa i molt extensa. Encara que la més coneguda és la poesia, també escrigué novel·les, obres de teatre, guions de cinema i unes memòries. Els temes centrals de la seua obra són la mort, el sexe i la pàtria, sempre des d'un prisma popular, quotidià, senzill, directe i, fins i tot, vulgar.

La seua infància a Burjassot va estar marcada per diversos episodis tràgics, com la guerra i la mort de familiars, que tingueren una forta influència en la seua obra

Poc abans d’esclatar la Guerra Civil, quan tenia 12 anys, va començar a escriure poesia i algunes peces teatrals. Més tard, se’n va anar a València, on es va aficionar a la literatura de manera autodidacta. Després de formar-se a Madrid en periodisme, el 1948, va començar a treballar al diari Las Provincias, on feia tota classe de reportatges. Allà va fer amistat amb Joan Fuster i Manuel Sanchis i Guarner, i és on va conéixer a la seua futura esposa, Isabel, que també va marcar la seua obra literària.

Pocs mesos després de casar-se amb Isabel, va tindre una filla que va morir als quatre mesos: així s'ancorava per sempre el tema de la mort en la seua obra. El 1958, va arribar a redactor en cap del periòdic, càrrec que va ocupar fins al 1978, moment en què el van despatxar. Aquella jubilació anticipada als cinquanta-quatre anys, li va permetre dedicar-se íntegrament a la seua obra i participar en mostres i altres activitats culturals: de fet, el mateix 1978 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i, el 1984, el Premi de les Lletres Valencianes. 

Tres anys abans de la seua mort, el 1993, Vicent Andrés Estellés va oferir una entrevista a Canal 9 per al programa Molt confidencial. Allà evoca com van ser els seus anys d’estudi a Madrid, on va conéixer Pablo Neruda, o com va combinar l’ofici de periodista i poeta.

Si vols saber més sobre Estellés, no et perdes el documental d’homenatges dedicat al poeta:

I el reportatge que li va dedicar el programa de Canal 9 Dossiers:

Festa Estellés

La Festa Estellés és una celebració que, des de la tardor de 2010, commemora en algunes poblacions el naixement del poeta Vicent Andrés Estellés. La iniciativa va partir de l'escriptor alginetí Josep Lozano que, després de veure un documental sobre el Burns Supper  (festa amb què els escocesos recorden el seu poeta més venerat, Robert Burns), va decidir promoure un sopar en què els valencians pogueren homenatjar algun dels seus poetes més insignes.

No obstant això, amb la pandèmia aquests dos últims anys la festa s’ha traslladat a les xarxes i l’organització ha proposat compartir una estrofa d’algun poema d’Estellés amb l’etiqueta #FestaEstellés2021.

Si no saps quin poema compartir, escolta l’especial d’Irene Rodrigo en Una habitació pròpia:

També et pot interessar

stats