El 69% dels professionals valencians d'arts escèniques necessita complementar el seu sou fora del sector

La situació dels treballadors valencians en el sector està marcada per la precarietat, segons dades del darrer informe de l'Acadèmia de les Arts Escèniques.

Presentació de l'Informe sobre les arts escèniques i la seua situació laboral
Presentació de l'Informe sobre les arts escèniques i la seua situació laboral / EUROPA PRESS

L'Informe sobre les arts escèniques, el seu finançament i la situació laboral en el sector ha sigut presentat aquest divendres a València pel president de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya, Jesús Cimarro; la vicepresidenta segona, Rosángeles Valls; el director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García, i els membres de l'Observatori de l'Acadèmia Pedro A. García i Robert Muro.

 

Realitzat mitjançant enquestes sobre diferents perfils professionals de les arts escèniques, l'estudi assenyala que el 68,9% dels professionals valencians ha necessitat ingressos complementaris aliens a aquest sector en els últims dos anys, una xifra per sobre de la mitjana estatal (66,6%). D'ells, el 56,9% va tindre la formació com a alternativa laboral.

 

Aquest informe reflecteix que el 31% dels enquestats en la Comunitat Valenciana pensa que en el futur la conjuntura serà millor o molt millor. El territori valencià, segons han explicat els autors de l'informe, suposa el 7,6% de la despesa cultural que es realitza a Espanya, si bé el seu pes poblacional és del 10,6%.

 

La situació dels treballadors, tant a la Comunitat Valenciana com a la resta d'Espanya, està marcada per la precarietat, han destacat des de l'Observatori de l'Acadèmia, que adverteixen que hi ha una "cronificació de la mala situació" que va començar amb la crisi econòmica.

 

Així doncs, només el 50% dels professionals valencians té menys de deu dies sense cotitzar. El 18% ha estat més de cent dies sense cotitzar, una xifra igual a la de la mitjana nacional.

 

Causes i reptes

 

Quant a les causes d'aquesta situació, el 96% dels participants valencians ha manifestat que el finançament és un problema bastant important o el més important. Així, el 83% apunta al fet que l'aportació pública autonòmica és important, una via que té menys rellevància per exemple a Madrid (67%) o Catalunya (63%). 

 

Pel que fa als reptes del sector, els treballadors valencians quasi per unanimitat (97%) pensen que s'ha d'augmentar el nombre d'espectadors. La valenciana també és l'autonomia que més importància dona al repte d'"incrementar el finançament públic i el patrocini". Els membres de l'Observatori de l'Acadèmia han destacat, com a "particularitat" valenciana, que l'"autopercepció" sobre com es gestiona des del sector és millor que la mitjana estatal.

També et pot interessar

stats