25 anys de la Nova Muixeranga d'Algemesí, la primera que va incorporar dones

Una cercavila a la Capella de la Troballa aquest dissabte i un dinar de germanor diumenge, entre els actes de celebració organitzats aquest cap de setmana

La Nova Muixeranga als inicis
Els inicis de la Nova Muixeranga / Raül Sanxis

Aquest diumenge 13 de març la Nova Muixeranga compleix 25 anys. Aquesta colla d’homes i dones va ser la primera d’Algemesí (la Ribera Alta) que va integrar la dona l’any 1997. “Va ser un gran pas en el camí cap a la igualtat i va servir de model per a altres colles d’Algemesí”, explica el fundador de la Nova Muixeranga, Raül Sanxis.

La Nova Muixeranga en una imatge de 1998
La Nova Muixeranga en una imatge de 1998 / Raül Sanxis

“L'objectiu a l'hora crear la muixeranga era que servira com una eina de transformació social”, diu Sanxis, qui explica que, a més d’integrar la dona, la intenció era acollir totes les persones que volgueren formar-ne part. “Volíem traure-la de la vitrina i difondre la festa per tot arreu”, apunta. Ara, quasi tres dècades després, el fundador matisa que, malgrat que la participació de la dona en la festa és un fet ja “totalment normalitzat, encara queden coses a fer dins del patronat, és a dir, dins del control de la festa”.

La Nova Muixeranga en l'actualitat, any 2016
La Nova Muixeranga en l'actualitat, any 2016 / Raül Sanxis

Durant aquest cap de setmana la Nova Muixeranga ha organitzat diversos actes per a celebrar el vint-i-cinqué aniversari de la colla. Aquest divendres han fet balanç dels 25 anys en una tertúlia i posterior sopar i aquest dissabte a les 17:30 h hi haurà una cercavila a la capella des de la plaça Major d’Algemesí. El cap de setmana festiu tanca les portes diumenge amb un dinar a les 14:00 h.

Entre els actes per celebrar els 25 anys de la Nova Muixeranga, destaquen el lliurament del Guardó d’Honor a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) el pròxim 8 de maig i la presentació del llibre dels 25 anys a finals del 2022.

També et pot interessar

stats