"25 anys després, continuem reivindicant una educació de qualitat i en valencià"

Burjassot, Cabanes, Estivella i Benimodo celebren este cap de setmana la Trobada d'Escoles en Valencià amb la nova llei de llibertat educativa en el punt de mira

Trobada d'Escoles en Valencià a Burjassot
21 d'abril 2024 - 15:22

Burjassot, a l’Horta Nord, ha sigut un dels municipis que este cap de setmana ha celebrat les tradicionals trobades d’Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua. També ho han fet Cabanes (Plana Alta), Estivella (Camp de Morvedre) i Benimodo (Ribera Alta). Coincidint amb l’any del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, l’escriptor ha tingut un protagonisme especial en la cercavila, amenitzada per una muixeranga, que s'ha celebrat durant el matí d’este diumenge. 

Un esdeveniment festiu en què participa la comunitat educativa compromesa en la defensa del valencià i que precisament esta setmana, coincidint amb l’inici del tràmit parlamentari de la llei de llibertat educativa, ha reforçat el seu caràcter reivindicatiu. 

Per a Àngel Martí Carbonell, coordinador de la trobada, esta llei “busca la destrucció de la llengua en les escoles”. Martí considera que el Consell, amb el “parany” de qualificar la llei de "llibertat educativa, el que fan és destrossar el valencià”. El també secretari de la junta comarcal de l'Horta Nord d’Escola Valenciana reconeix que l’anterior llei de plurilingüisme “no era massa correcta” perquè “l’aplicació no havia sigut la que en un principi es va preveure”, però destaca que la nova norma impulsada pel govern del PP i Vox representa una “involució”. Martí convida a convertir les trobades en un punt d’unió entre milers de persones “per a rearmar-se” en la defensa de la llengua. 

Pablo Montaner Brotons, president de la Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord, recorda que “fa ja 25 anys que vam fer la primera trobada per la llengua ací a Burjassot i ja reivindicàvem una educació de qualitat i en valencià”. Una demanda que, explica Montaner, continua viva i s’intensifica amb el nou marc legislatiu que, en la seua opinió, “perjudicarà moltíssim l’aprenentatge i l’ús del valencià i va en contra de tot criteri pedagògic". Pablo Montaner afig que, si s'aplica, “alteraria tots els plans de bancs de llibres” i augura que generarà un altre retrocés en la normalització lingüística: “no volem ser pessimistes, però acabaria de donar-li l'últim toc al valencià”. 

El president de la secció comarcal d’Escola Valenciana recorda la importància de mantindre viu l’esperit festiu de les Trobades: “apostem també per les concentracions i manifestacions, però des de la festa i mostrant que la gent vol viure en valencià i els xiquets volen aprendre en valencià”, afirma Montaner. 

A la trobada ha assistit una bona representació de menors acompanyats de pares i mares, així com treballadors de la comunitat educativa. Entre ells, Mario Rico, director de l’escola 9 d'Octubre de Tavernes Blanques, ha expressat el desig que “la filologia, la ciència i les dades organitzen el que passa amb una llengua, i no la improvisació”, ha afirmat el professor en referència al canvi legislatiu. “Somie en valencià, em queixe en valencià, plore en valencià, i és una cosa que s’ha de respectar, és la nostra cultura. No ha de quedar en l’oblit, s’ha de promocionar” sentencia Rico. 

També et pot interessar

stats