21 milions d'euros per les restes triturades d'una obra de Banksy

La creació que el grafiter va destruir multiplica vint vegades el preu de l'original en una segona subhasta

Personal de Shotheby's mostren les restes de l'obra, que s'han valorat vint vegades més que la creació original
Personal de Sotheby's mostren les restes de l'obra, que s'han valorat vint vegades més que la creació original / Tom Nicholson (Reuters)

L'enigmàtic grafiter Banksy ha marcat un nou rècord personal en el no menys inescrutable mercat de l'art modern. Un comprador ha adquirit la seua creació L'amor està en l'escombrera per 18,58 milions de lliures (21,25 milions d'euros) en una subhasta de Sotheby's, la xifra més alta pagada per una obra de l'artista.

L'amor està en l'escombrera no és una pintura qualsevol, sinó les restes de Xiqueta amb globus, la qual es va autodestruir amb una trituradora oculta en el marc que algú va accionar amb un mecanisme a distància després que una compradora l'adquirira per 1,2 milions d'euros. Una performance que va fer la volta al món.

La col·leccionista va tardar una setmana a decidir si s'emportava o no aquelles restes a casa, una determinació que finalment l'ha fet pegar la campanada.

Tot el que envolta Banksy, del qual es desconeix la identitat, és dinamita per a un mercat de l'art modern àvid de noves sensacions per a alimentar el negoci. Una clara contradicció amb els missatges anticapitalistes i antisistema que el grafiter injecta en la majoria de les seues obres. De fet, l'autor va produir Exit Through the Gift Shop, un documental que es burla, precisament, de l'arbitrarietat del mercat de l'art modern i la transformació d'obres menors en productes de luxe.

Fins ara el treball més apreciat de l'artista de Bristol era Game Changer, un dibuix que va donar a benefici del sistema sanitari britànic i pel qual es van pagar 19,4 milions d'euros. La seua tercera obra més valorada és Devolved Parliament (Parlament retornat), un llenç en el qual transforma en ximpanzés els diputats de la Cambra dels Comuns del Regne Unit. El quadre es va vendre per 9,8 milions de lliures (11,3 milions d'euros) l'octubre de 2019.

També et pot interessar

stats