Els 20.000 republicans d'Alacant

Un documental narra el destí final dels últims refugiats de la Guerra Civil atrapats al port alacantí.

Un moment del rodatge del documental, que es presenta el 13 d'abril a La Nau de la Universitat de València (UV)
Un moment del rodatge del documental, que es presenta el 13 d'abril a La Nau de la Universitat de València (UV)
12 d'abril 2018 - 07:51

Què va passar amb els prop de 20.000 republicans que van ser capturats al port d'Alacant al final de la Guerra Civil? Un documental codirigit per Rafa Arnal i Joan Barres posa llum a aquest episodi pràcticament desconegut del final de la contesa bèl·lica a la Comunitat Valenciana en explicar com van anar a parar a l'antic sanatori de Portaceli, en aquella època a mig construir i que es va reconvertir en un camp de concentració. 

El camp de concentració de Portaceli (1939-1942) descobreix, amb documents inèdits i testimonis de presoners, què va passar amb els republicans que entre el 28 de març i l'1 d'abril de 1939 es va concentrar al port d'Alacant per fugir de la guerra. 

Tots esperaven ser evacuats, ja que havien vist salpar el vaixell Stanbrook amb uns 3.000 refugiats i confiaven que el Maritime, atracat també al moll i amb molta més capacitat, faria el mateix. Però no va ser així. Unes 20.000 persones van ser capturades per les tropes italianes de la divisió Littorio del general Gandara i traslladades als camps dels Ametlers i Albatera. Des d'allà, van ser transferides al de Portaceli. Allí van ser classificats i transferits a altres recintes. 

El codirector del documental i guionista, Rafa Arnal, explica a À Punt Notícies que aquest episodi és un dels més desconeguts de la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana. Arnal destaca la importància del camp de concentració de Portaceli per la "quantitat i la qualitat política, militar, social" dels presoners. 

Tot i que és difícil establir una xifra concreta de quantes persones s'hi van arribar a arreplegar, s'estima que Portaceli va tindre una població flotant que va oscil·lar entre els 4.000 i els 5.000 interns que va pujar als prop de 15.000 amb l'arribada de presos provinents del port d'Alacant. Les condicions eren pèssimes, amb fins 32 presos en cada cel·la i algun dia amb 14 morts. 

El documental, que es presenta el 13 d'abril, ve acompanyat d'un llibre que es presentarà el pròxim 27 d'abril a la Fira del Llibre de València. El camp de concentració de Portaceli (1939-1942) es veurà també a la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i a la Universitat de Barcelona (UB). 

També et pot interessar

stats