Lucía Galán, la pediatra influencer: "La vida va de viure-la, de col·leccionar bons moments. El secret de la vida és intentar fer-la bonica"

La professional d'Oviedo, que exerceix a Alacant, és considerada la prescriptora número 1 de la pediatria a Espanya. La revista 'Forbes' l'ha distingida com la millor influencer en salut d'Espanya

La pediatra Lucía Galán, entrevistada en 'Les notícies del matí'

Lucía Galán, des de fa quasi vint anys, ajuda mares i pares a recórrer el camí que vincula els progenitors amb els fills i les filles. És considerada la prescriptora número 1 de la pediatria a Espanya. Ha rebut nombrosos reconeixements com a divulgadora i la revista Forbes l'ha distingida com la millor influencer en salut de tot l'estat.

Acaba de publicar un nou llibre: La vida va de esto. I del que va la vida i també de l'amor en majúscula ha parlat amb ella l'equip de Les notícies del matí. "La vida va de viure-la, perquè la vida és el que et dona, també el que et lleva. La vida és col·leccionar bons moments, que són els que ens emportem. Arribem ací (a aquest món) sense res, ens n'anem sense res i seran tots aquests moments els que ens queden. El secret de la vida és intentar fer-la bonica".

Missatges del tipus "La vida és curta, viu-la" són missatges irreals i esgotadors, perquè no sempre estem al 100%... i no passa res. Lucía Galán - Pediatra

Aquesta pediatra, escriptora i mare de dos fills adolescents, ha explicat que moltes vegades es tracta de desmuntar els mites que ens envolten i els que uns i altres ens volen inculcar, com per exemple aquesta idea que sempre ens envolta que la vida és curta i s'ha d'aprofitar. La vida no és curta, diu Lucía Galán "la vida és llarga. Vivim moltes vides en una. La vida són moltes persones. No són els 20, ni els 30, ni els 40, ni voler ser sempre els mateixos".

Lucía Galán ha contat que segons l'edat som persones diferents, "fem coses diferents, de vegades fem el que mai vam creure que podríem fer. Missatges del tipus 'la vida és curta, viu-la' són missatges irreals i esgotadors. Perquè no sempre estem al 100%... i no passa res".

Aquesta doctora que treballa en el seu propi centre mèdic a Alacant, del qual és sòcia fundadora i directora, ha afirmat a Les notícies del matí que en els quasi vint anys que porta en la professió "no he conegut ningú que visca la vida intensament les 24 hores del dia. Hi ha etapes de tota classe. La vida també va d'això".

Un llibre amb converses i aprenentatges amb la filla

Galán es defineix com una col·leccionista de moments, i d'això parla un capítol del llibre. "Va sorgir arran d'una conversa amb la meua filla. Ella tenia un mal dia i em deia que tot li eixia mal, i jo li vaig dir que buscara el més bonic d'aquell dia. I vaig aprofitar per a contar-li que el que jo faig és que tinc una llibreta on apunte els meus moments bonics del dia, que poden ser des d'escoltar una cançó fins a una frase inesperada, o aquell moment de sofà, manteta i pel·li d'última hora. Jo ho apunte. La meua filla em va preguntar de què servia col·leccionar bons moments. Jo li vaig respondre que quan un dia no és tan bo, obris la llibreta dels bons moments i en relliges algun".

Un altre mite que vol desmuntar Lucía Galán és l'eslògan tan popularitzat "Voler és poder". "Això no és veritat. Voler no és poder. Malgrat posar tot l'esforç, potser no ho aconseguim. Però això també és aprenentatge. Quan les coses no ixen com volem, hem de refer-nos, arreplegar el nostre jo fet a trossets i continuar. Sempre continuar".

Lucía Galán és coneguda a les xarxes socials com "Lucía, mi pediatra" i acumula milers de seguidors. Sols a Facebook quasi 400.000 persones volen saber què pensa i què comparteix.

Galán ha respost amb contundència quan Alba Requejo li ha preguntat si en algun punt del camí el pare o la mare ho saben tot. "Mai de la vida. Ací estem per a aprendre. Vivim en un canvi continu i la vida va d'aprenentatge".

Laura Galán, a Les notícies del matí, ha desmentit molts altres mites. "Molts creuen que els bebés dormen i el més normal és que es desperten cada tres hores. S'ha de ser conscient que la maternitat i paternitat, si tenen la seua cara bona, també tenen la roïna. La vida ens porta moments difícils. I moltes vegades durant la criança rebem missatges culpabilitzadors. "El problema és que els pares i les mares no saben el que és normal. És normal que els bebés no dormen i que els progenitors estiguen esgotats i que apareguen conflictes de parella".

Lucía Galán als estudis de ràdio d'À Punt Mèdia
Lucía Galán als estudis de ràdio d'À Punt Mèdia / À Punt

El seu últim llibre l'ha escrit des d'un moment de calma i amb més saviesa. La que et dona veure créixer els teus fills, veure que deixen la infància per a arribar a l'adolescència. D'aquest moment seu ella diu que ha escrit el llibre "la Lucía més vulnerable, també la més forta, la més poderosa, la intensa, la imperfecta i la mare que ha intentat fer-ho bé".

També té paraules per a una dona que està a punt de ser mare i que ja està pensant a fer massatges al bebé i com banyar-lo perquè no plore. "De vegades volem per als bebés el que els bebés mateixos no volen. Què passa si no els agraden els massatges o el moment del bany? No passa res. No és obligatori banyar-los cada dia. Potser un acte de pell amb pell amb el pare o la mare ho agraeix més".

Pel que fa a les joves, ha parlat de quan els baixa la regla i algunes persones els fan creure que ja són dones adultes. "Continuen sent xiquetes i hem d'estar al seu costat per tal d'acompanyar-les i explicar-los aquests canvis i tots els que els vagen venint."

Un grup de joves al cine
Un grup de joves al cine

La pediatra no comprén la mala fama que té l'etapa de l'adolescència. A ella li sembla fascinant. El que opina és que els pares, que sí que es preparen molt per a rebre un bebé, arriben amb molt pocs coneixements a aquest moment. "És una etapa crucial".

Les finestres d'oportunitat que de tant en tant ens brinda l'adolescent cal saber aprofitar-les. Quan l'adolescent ens reclama, s'hi ha d'estar. Lucía Galán - Pediatra

Els pares han de conéixer els fills adolescents i entendre que experimentaran canvis de cos i de ment. "Hi ha pares que continuen tractant l'adolescent com un xiquet i uns altres pensen que ja són adults i els deixen fer". Diu Galán que ni una cosa ni l'altra. "Els joves són 'prova-error' i nosaltres som els seus guies".

La doctora parla de les "finestres d'oportunitat". L'adolescent a aquesta edat connecta poc amb l'adult. Viu recollit en si mateix, ha explicat. "Però quan el teu adolescent et reclama, hi has d'estar. Siga el que siga el que ens vol dir, per a ell o per a ella serà important. Les finestres d'oportunitat cal aprofitar-les. Deixar-los parlar sense opinar nosaltres, escoltar-los. I donar-los les gràcies per compartir-ho amb nosaltres".

En tot aquest recorregut de les etapes dels fills i les filles a la parella, de vegades, li passa factura. Quan se li ha preguntat què passa amb la parella que tenim com a company o companya de viatge, la doctora ha dit que "no tot l'amor és saludable. No tot està justificat quan et fa trontollar els teus principis o els teus fonaments".

"Al meu parer, el company de viatge està amb mi perquè jo el trie, no perquè jo el necessite. Jo estic amb aquesta persona perquè em fa més feliç". En cas de ruptura la doctora ha dit que "s'ha de continuar. Començar des de zero". Ha explicat que de vegades passa que comencem de zero quan canviem de ciutat, de treball, tenim una amistat nova i pot ser, també, amb la parella.

Més de la meitat de les parelles es trenquen i això és la vida. "I pot ser que la següent relació siga més saludable per l'experiència que l'anterior".

També et pot interessar

stats