Invents que el cine de ciència-ficció va predir
'Blade runer' ja augurava l'aparició de la domòtica i assistents com Siri i Alexa quan mostrava cases futuristes que responien a la veu
Quan la ciència i la tecnologia encara no ho feien possible, molts avanços ja havien pres forma gràcies a la imaginació d’escriptors i guionistes. Ments avançades a la seua època que plasmarien les seues idees en pel·lícules. L’streamer Carles Caparrós ha fet un recull d’alguns d’aquests en el seu espai "Korah i el món", en Les notícies del matí.
'Viaje a la lluna' (Méliès,1902)
La mítica pel·lícula de 1902 de Georges Méliès ja predia un viatge a la lluna en coet espacial, fita que finalment tindria lloc el 1969. Una idea inspirada en la novel·la de Jules Verne De la Terra a la Lluna de 1865.
En aquest sentit, podríem pensar que 20.000 llegües de viatge submarí, escrita per Verne el 1869, i duta al cine el 1954 amb Kirk Douglas com a cap de cartell, seria un altre exemple. Això no obstant, ha apuntat Korah, el concepte submarí com a "vehicle que pot viatjar davall de l’aigua" ja existia. "El primer 'protosubmarí' data del 1620. Tanmateix cal destacar que Jules Verne, un dels grans exponents del gènere de la ciència-ficció, va vaticinar altres molts avanços en les seues novel·les, com el concepte telediari, els trens d’alta velocitat i una xarxa mundial de comunicacions.
'Farenheit 451' (Truffaut, 1966)
La pel·lícula de François Truffaut de 1966, basada en la novel·la homònima de Ray Bradbury de 1953 mostrava auriculars sense cable. "No va ser fins al 2001 quan Apple comença a treballar la idea de fer uns auriculars sense fils i, atenció, perquè no es van comercialitzar fins al 2016", ha explicat Caparrós.
'Desafiament total' (Shusett, 1990)
En aquesta cinta protagonitzada per Arnold Schwarzenegger i Sharon Stone, apareix un taxi que és autònom i el condueix un robot. La història està escrita a finals dels huitanta, però és ara quan assistim a la carrera competitiva de Mercedes i Tesla per fer realitat un projecte que fins fa poc era només un somni.
'Retorn al futur' (1985)
Molt s’ha parlat també de les prediccions de Retorn al futur (1985) dirigida per Robert Zemeckis i considerada una de les millors pel·lícules de la història del cine. Encara no podem imitar Marti McFly i fer viatges en el temps en un cotxe volador o transportar-nos en aeropatinet, això no obstant, sí que hi ha ja els drons, els controls biomètrics o la publicitat 3D. També les ulleres intel·ligents o les virtuals.
'Blade runner' (1982)
El problema de la superpoblació en un món hipercontaminat ja es mostrava en Blade runner, una altra cinta considerada de culte que es va estrenar el 1982 i parlava de l’any 2019. En el món que ens descobria Harrison Ford també es feia referència a robots intel·ligents i, si bé hui dia encara no tenim els Nexus 6, si que s’han popularitzat les videotelefonades. Pel que fa a les cases intel·ligents que responien a la veu, hui les coneixem com a domòtiques o directament com a Siri i Alexa, les assistents virtuals de Google i Amazon, ha aclarit Korah.