28.03.2024 | Hi ha més restes de dinosaures a Morella i els Ports que a altres llocs? Responem amb un expert.

13 min.
tp

Les troballes arqueològiques sempre obrin una finestra als orígens i això és fascinant. I més quan allò que es descobreix ja no existeix. A Morella, l'últim descobriment suposa una peça més en el trencaclosques que ens han deixat els desapareguts dinosaures. Es tracta d'una dent que han assignat al dinosaure Protathilis. La troballa dona suport a la teoria que aquesta espècie va habitar la comarca dels Ports i que, per tant, poden trobar-se altres jaciments al perímetre. 

La dent pertany a un dinosaure que es va descriure per primera vegada l'any passat i que es va trobar al jaciment Anna de Cinctorres. L'estudi de la nova espècie, la Protathilis, està sent clau per a conéixer l'evolució dels espinosàurids a Lauràsia, és a dir, al continent que incloïa les actuals Amèrica del Nord i Euràsia. Una família de dinosaures que ha encuriosit la comunitat científica internacional. La descripció de la dent l'ha realitzada un equip de científics de l'Institut Català de Paleontologia de Sabadell i ha estat publicada en la revista científica 'Historical Biology'. 

Aprofundim en la troballa i la relació entre els dinosaures i els Ports, amb el paleontòleg i investigador de Morella, José Miguel Gasulla.

stats