24.03.2021 | Les notícies de la nit | Entrevista a Raquel Martí, directora executiva de la Unrwa a Espanya

22 min.
tp

En el rànquing mundial de països que més vacunen, sovint s'ha destacat el cas d'Israel. Segons les dades oficials, pràcticament el 60% dels 9,2 milions d'habitants ha rebut almenys la primera dosi. Les vacunes, però, estan vetades a una part de la població: els 300.000 palestins de Jerusalem Est i els 5 milions que viuen als territoris ocupats de Gaza i Cisjordània.

En 'Les notícies de la nit' hem conversat amb Raquel Martí, directora executiva a Espanya de la Unrwa, l'Agència de les Nacions Unides per a les Refugiades i els Refugiats de Palestina. Martí recorda que Israel és una potència ocupant, les convencions de Ginebra diuen que és, per tant, el responsable del benestar de la societat palestina i que té l'obligació de vacunar. Sí que ha autoritzat, per exemple, la vacunació per a les 120.000 persones que resideixen a Cisjordània, però que passen a Israel a treballar, en el que Martí ha denunciat com a interessos purament econòmics. Les últimes xifres parlen de vora 168.000 casos de Covid des d'agost i 1.800 persones mortes.

Una situació límit, que s'agreuja amb un sistema sanitari en fallida, una ocupació de les UCI a quasi el 70% i amb més del 40% dels medicaments essencials fora d'estoc a Gaza, a causa del bloqueig israelià.

stats