19.10.2022 | Entrevistem Carlos Tornero, cap de la unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València

14 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem parlat amb l'especialista en anestesiologia i cap de la unitat del dolor de l'Hospital Clínic de València, Carlos Tornero, sobre com tractar el dolor crònic. Assegura que és una de les patologies més prevalents en la societat perquè la població envelleix i els problemes de salut relacionats amb el dolor existeixen i cada vegada hi seran més presents. De fet, segons les estadístiques, el 50% de les persones que acudeixen a rebre atenció primària és a causa d'algun dolor. De fet, dels huit principals trastorns crònics de la població espanyola, quatre estan relacionats amb el dolor: lumbar, artrosi, dolor cervical i migranya. Més dades: una de cada cinc persones pateix dolor crònic i una de cada tres té dolor tan greu que no pot dur una vida normal.

L'Hospital Clínic és el primer centre públic d'Espanya a implantar l'estimulació medul·lar per a tractar el dolor crònic. És una de les tècniques més innovadores en aquest camp. Consisteix, en paraules de Tornero, en un corrent elèctric molt prop dels nervis, en aquest cas prop de la medul·la. Aquest corrent elèctric que dona uns impulsos, el que fa és frenar els senyals de dolor perquè no arriben al cervell. És com si fora un marcapassos i hi ha pacients que el porten diversos anys, és un tractament crònic. Així es permet eliminar fàrmacs.

La setmana que ve, entre el dijous 27 i el dissabte 29 d'octubre, València acull el Congrés de la Societat Espanyola del Dolor, amb més de 900 professionals. S'hi tractaran els últims avanços per a pal·liar el dolor, des de diferents punts de vista. L'objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen dolor crònic. 

stats