09.06.2023 | Entrevistem Lola Alfonso, cap de documentació d'À Punt Mèdia

17 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem recordat que hui és el Dia Internacional dels Arxius i hem parlat amb la cap de documentació d'À Punt Mèdia, Lola Alfonso. El treball de l'equip de documentació és fonamental per a no oblidar com ha sigut la nostra societat i que i com s'ha viscut. À Punt té un arxiu audiovisual que va arrancar l'any 1988 amb la radiotelevisió valenciana. S'analitzaven i arxivaven revistes, diaris, llibres i també l'arxiu sonor de Ràdio 9 i l'audiovisual de Canal 9. Hi ha 280 mil cintes de videobroadcast que fan 8 quilòmetres de prestatgeries i més de 86.000 hores digitalitzades.

Alfonso ens ha comentat la pèrdua que va suposar per a l'arxiu audiovisual valencià el temps de 'foscor informativa' i de tancament del servei públic de la ràdio i televisió valencianes, temps en el qual es van perdre imatges com l'abdicació de Joan Carles I i la coronació de Felip VI, la compra del València Club de Futbol per l'empresari Peter Lim, la crida on Rita Barberà va fer viral la frase del 'caloret' i posteriorment la seua mort. Tampoc es pogueren guardar les imatges de les eleccions del 2015 que van portar la conformació del primer Botànic. Tot i que l'equip del servei de documentació ha fet el treball burocràtic de negociar i rescatar-les d'altres llocs.

L'arxiu ha anat canviant de format, des de la polzada i mitja polzada fins a l'actual digitalització, però sempre sota la mirada, l'observació i l'anàlisi del servei de documentació d'@Apunt_media. Ara s'està posant en marxa el sistema 'speak to text' per a guardar tot el que sona a la ràdio i no està escrit. Hores i hores de sons i d'imatges que conformen la cultura i la memòria d'un poble.

stats