30.12.2022 | Les notícies de la nit

29 min.
tp

En l'últim 'Les notícies de la nit' de l'any ens hem acostat als preparatius per acomiadar 2022, el primer Cap d'Any sense restriccions des de fa dos anys. Bars, restaurants i hotels afronten amb molt bones perspectives el cap de setmana, amb dades de temporada alta. Enguany la Generalitat ha autoritzat la celebració de 55 festes de Cap d'Any a la Comunitat Valenciana. Són 25 més que l'any passat, la majoria en restaurants, però son unes festes on enguany falten DJ i per a les quals empreses de càtering també treballen a bon ritme.

La lluita contra la inflació, la gran prioritat del Consell per al 2023. En el tradicional missatge de Cap d'Any, Ximo Puig ha reinvindicat l'escenari de confiança i progrés que s'obri a la Comunitat Valenciana gràcies a la xifra rècord d'ocupació. El cap del Consell ha dit que la via valenciana consistix en més i millor ocupació i menys desigualtat. Puig ha fet balanç de l'any que acaba i ha esbossat algunes de les mesures aprovades hui per a pal·liar la situació econòmica: com la rebaixa de taxes i el transport públic gratuït. A més, ha dit que estes mesures se sumen a la reforma fiscal, que permet abaixar els impostos al 97% dels contribuents. 

Tant els grups que donen suport al govern del Botànic com l'oposició han valorat el missatge de Cap d'Any de Ximo Puig per al Partit Popular es tracta d'un discurs conformista i que dona mostra d'un govern que no té iniciativa i que està pendent de les seues lluites internes. Ciutadans veu Puig autocomplaent i per a Vox, el cap del Consell ha perdut una oportunitat de donar explicacions pel cas Assut. Valoracions diferents per part dels partits que donen suport al Consell. Els socialistes posen l'accent en l'estabilitat del Consell. Compromís coincideix en l'estabilitat però troba a faltar més contundència en reivindicacions històriques com el finançament. Per la seua part, Unides Podem diu que el govern ha fet coses bé però que les pot fer encara millor, amb més valentia. 

El ple del Consell també ha aprovat hui noves mesures en matèria sanitària. Els pacients no hauran d'esperar 60 dies per a demanar el trasllat d'una cirurgia en la sanitat privada. El Consell modifica, per tant, el decret que obri la possibilitat de triar qualsevol centre col·laborador de la sanitat pública per a frenar la demora quirúrgica i es faran intervencions també a les vesprades.

El Ministeri de Sanitat demanarà un test negatiu o pauta completa de vacunació als viatgers que arriben de la Xina. A Sanitat li preocupa l'aparició de noves variants no controlades. La ponència d'alertes s'ha reunit este matí d'urgència i ja treballa en la revisió de protocols i possibles mesures per si calguera aplicar-les. Els controls no tenen data d'inici, però es treballa contrarellotge perquè la Xina obri les seues fronteres el 8 de gener.

stats