30.11.2022 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'alegria desbordant a Albaida després que la Unesco ha declarat el toc manual de campanes, patrimoni cultural immaterial de la humanitat. La candidatura ha estat promoguda i impulsada pels Campaners d'Albaida, Hispania Nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, en nom i representació de tots els campaners i campaneres de l'Estat espanyol. Les campanes tenen l'avantatge de tindre un so fort, en altura, que pot arribar a tots els racons dels pobles i les ciutats i, per tant, han sigut transmissores de missatges de tota índole, com ha ressaltat a Rabat Antonio Berenguer, coordinador dels campaners d'Albaida. La declaració de hui és la culminació d'anys de compromís i de treball i és que Albaida és l'únic poble de la Comunitat Valenciana on aquesta tradició s'ha mantingut ininterrompudament des del segle XIII, amb més de 3.200 tocs anuals, perpetuant així un patrimoni viu i universal.

El sindicat mèdic ha presentat hui oficialment la convocatòria de vaga dels metges i metgesses de la Comunitat Valenciana. A aquesta convocatòria s'afig la protesta que aquest matí ha fet el sindicat CSIF davant de la Conselleria de Sanitat. El sindicat majoritari de la funció pública no descarta afegir-se a la vaga dels dies 17 i 18 de gener.

L'informe de Costes sobre l'ampliació nord del port de València arreplega 21 condicions i dona el vistiplau definitiu per a posar en marxa l'obra, però cal conéixer l'opinió dels tècnics mediambientals. La majoria d'aquestes condicions estan relacionades amb els dragatges que s'hauran de fer. Aquests dragatges ompliran la nova terminal, que suposa una extensió de 140 camps de futbol i una inversió total de 1.600 milions d'euros. Costes recomana no fer els dragatges davant de les costes de Cullera i Sueca.

Noves discrepàncies sobre el transvasament Tajo-Segura. Els regants i l'oposició no estan d'acord amb la decisió del Ministeri que deixa en l'aire la quantitat de l'aigua que arribarà al transvasament. Tot depén del cabal que porte el Tajo. I mostren la sorpresa després de les esperances que els havia donat la Generalitat. El cap del Consell insisteix que l'acord garanteix el transvasament per a un futur.

Dia d'alta tensió al Congrés per la llei del 'només sí és sí'. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha acusat el Partit Popular de promoure en les seues campanyes autonòmiques ''la cultura de la violació''. La presidenta de la mesa, Meritxell Batet, li ha demanat que retirara aquestes acusacions. Els populars ho veuen com una acusació de la màxima gravetat i demanen que dimitisca. En 'Les notícies de la nit' Sonia Rubio, professora de la Universitat de València i treballadora en un centre 24 hores de València, ens ha explicat que l'expressió 'cultura de la violació' l'estableixen en els anys 70 un grup de feministes professionals, després d'observar que "la violència sexual no solament implica una posició de poder sobre les dones, sinó que també suposa una posició de poder sobre el cos de les dones, de la seua llibertat i de la seua autonomia."Amb aquest terme es vol englobar "tota aquella estructura que justifica, alimenta, accepta i normalitza l'existència de la violència sexual cap a les dones".

stats