29.11.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de l'obertura de la XV Legislatura al Congrés amb els representants de les dues cambres, l'alta i la baixa. L'han presidida els reis i la princesa Elionor. El cap de l'Estat, Felip VI, davant d'una legislatura que s'intueix d'alt voltatge, ha fet una crida a rebaixar la crispació política dels últims mesos i buscar l'entesa per a resoldre les diferències en el marc constitucional. Abans que el monarca, ha intervingut la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que ha defensat la legitimitat del nou govern de coalició format pel PSOE i Sumar després de la investidura de Pedro Sánchez. Una defensa motivada pels continus qüestionaments d'eixa legitimitat per part de la ultradreta. Armengol ha instat diputats, diputades, senadors i senadores a no "distorsionar" la realitat d'un executiu que és "legítim", nascut del diàleg i de la negociació, perquè això augmenta la desafecció de la societat cap a les institucions. Aquestes paraules han motivat que PP i Vox no aplaudiren en acabar el discurs. Un gest que ha retret el PSOE. 

L'oferta de pactes sobre l'agenda valenciana que el president Carlos Mazón va fer als grups parlamentaris de l'oposició ha quedat en no res. Els socialistes rebutgen l'oferiment mentre el PP siga un ostatge de Vox. Compromís, per la seua banda, ni ha assistit a la cita. Els únics suports que té el president són els de Vox, el seu soci de govern.

El ple de les Corts donarà suport per unanimitat a la tramitació de dues propostes de llei, presentades pel Grup Socialista, que pretenen avançar en la lluita per a abolir la prostitució. Es tracta de modificar les lleis autonòmiques d'espectacles i carreteres per a sancionar especialment els puters. Les associacions que treballen en la lluita per l'abolicionisme de la prostitució es feliciten per aquest pas endavant.

En economia: La inflació ha donat un respir a les portes de Nadal. La caiguda dels preus dels carburants, l'abaratiment dels paquets turístics i la baixada de l'electricitat han deixat l'IPC al novembre 3 dècimes més baix, al 3,2%. També hem conegut hui que, segons la inflació mitjana, les pensions es revaloraran l'any que ve un 3,8%.

A Burjassot, un home mort en l'incendi de sa casa. El foc s'ha originat en una planta baixa habitada. Ha mort un home de 52 anys i un altre ha sigut atés per inhalació de fum. La Policia Nacional investiga si el foc ha sigut accidental o provocat. 

Diversos actes han recordat aquest dimecres, 29 de novembre, el desé aniversari del tancament de RTVV. De matí, treballadores i treballadors d'À Punt i de l'extinta RTVV s'han concentrat a les portes de la radiotelevisió pública i han fet un minut de silenci a les 12 i 19 minuts, l'hora exacta en què Canal 9 se'n va anar a negre. De vesprada, a l'auditori del Jardí Botànic de València s'ha celebrat una trobada organitzada per l'actual comité d'empresa d'À Punt amb presència de membres de l'últim consell d'administració de l'ens i del comité d'empresa que va lluitar fins al final contra el tancament. 

En el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, Israel i Hamàs negocien ampliar la treva amb la mediació de Qatar i els Estats Units. Serien 48 hores i comportaria més intercanvis d'ostatges per presoners. L'alto el foc temporal acaba aquest dijous 30, però l'Autoritat Nacional Palestina ha denunciat hui que l'exèrcit d'Israel ha matat dos menors al camp de refugiats de Jenín, a Cisjordània. Uns territoris ocupats on s'ha detingut més de 3.000 palestins des que va començar la guerra, nombre que supera de lluny la quantitat de presoners alliberats pel govern de Tel-Aviv durant els últims dies. 

A Alcoi, ha començat aquest dimecres el III Festival Internacional d'Animació, AnimAlcoi. Curtmetratges, llargmetratges, conferències, tallers i molt de protagonisme per al videojoc en aquesta edició. A més, enguany els llargmetratges augmenten i les quatre propostes que es projectaran són estrenes a la Comunitat Valenciana. La capital de l'Alcoià, a l'abric de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi, ha esdevingut una incubadora de talent d'animació que nodrix el festival. 

stats