29.09.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat del segon ple d'investidura del candidat popular Alberto Núñez Feijóo, que no ha aconseguit els suports necessaris. Aquesta mateixa vesprada el rei Felip VI ha convocat els partits a una segona ronda de consultes que, previsiblement, acabarà amb el socialista Pedro Sánchez com a nou candidat. Alguns dels partits que li poden donar suport, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, han intensificat hui la pressió aprovant una resolució al Parlament de Catalunya en la qual exigeixen l'amnistia i un referèndum com a condicions per a donar suport a Sánchez.

A la Comunitat Valenciana, el Partit Popular ha desmentit que tinga cap acord amb Vox per a modificar la Llei d'ús i ensenyament del valencià, i incloure així Alacant en la zona de predomini lingüístic castellà. Ahir Vox va decidir retirar la moció que ho demanava, precisament al·legant un suposat pacte entre els partits del Consell. Però hui la portaveu del Consell, Ruth Merino, ha assegurat que la llei d'ús no es canviarà, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha evitat pronunciar-s'hi.

Cada any llancem al fem més de 65 quilos d'aliments per família, dels quals la majoria són fruites i verdures. La xifra és inferior en els últims anys, probablement a conseqüència de l'encariment de la cistella de la compra. Els comerços també aporten el seu granet per a aprofitar al màxim els aliments i que no es facen malbé. La pujada de preus continuats en la cistella de la compra està contribuint a reduir el malbaratament alimentari global. Però, fins i tot així, les xifres d'aliments que tirem al fem continuen sent escandaloses. I hui n'hem parlat a propòsit del Dia Internacional contra el Malbaratament Alimentari.

Una àmplia mostra de la millor ciència que es fa a la Mediterrània s'ha instal·lat hui al port de València. És una de les activitats que s'associen a la celebració de la Nit Europea de la Investigació, l'esdeveniment més gran de divulgació científica del Vell Continent, rebatejat ací com La Nit Mediterrània de les Investigadores. Més de 30 activitats amb un objectiu clar: acostar la ciència a tots els públics, organitzats per les dues principals universitats valencianes.

Hui ha entrat en vigor la nova llei de benestar animal. Una norma que entre altres novetats recull la prohibició de deixar-se sense supervisió els animals de companyia més de tres dies consecutius i 24 hores si parlem d'un gos. La llei també posa fi a una imatge molt habitual, la dels gossos lligats a les portes del súper i a altres comerços. Una conducta que ara es pot sancionar. Tampoc es poden deixar gossos o gats de forma usual en balcons, terrats, patis o similars i dins dels cotxes. D'altra banda, els amos de gats que no els esterilitzen abans dels sis mesos d'edat s'han d'inscriure en un registre com a criadors. Aquestes i altres notícies, al nostre pòdcast.

stats