28.09.2022 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat sobre el debat polític al voltant de la fiscalitat que ara té el focus posat en la Comunitat Valenciana després dels anuncis que ahir va fer el president de la Generalitat, Ximo Puig, sobretot, pel que fa a la rebaixa de l'IRPF per als contribuents de fins a 60.000 euros. Una proposta que no va agradar al govern espanyol ni al Partit Socialista. El PP ha utilitzat la fiscalitat valenciana per a acusar el govern socialista d'incoherent. Per la seua banda, els socis de govern de Puig, Compromís i Unides Podem, reclamen més esforç de les rendes altes per a compensar el que no pagaran les més baixes. Les organitzacions sindicals de la Comunitat Valenciana han acollit les mesures amb certa normalitat i amb la sorpresa pel renou organitzat en l'àmbit estatal.

També hem explicat que les famílies estan canviant els hàbits de compra. Retallen despeses i ho fan afegint més productes de marca blanca a la cistella. Aquestes ja ocupen el 50%, quan durant la crisi del 2008 aquest percentatge se situava en el 27%. Tot i que les marques blanques van pujar, durant el mes d'agost un 14% enfront del 9% de la resta marques. A més, s'està produint l'efecte xampany, la gent evita comprar els productes més cars com la vedella, els mariscos o el peix.

Demà és el dia de la conscienciació contra el malbaratament alimentari. 'Les notícies de la nit', avançant-se a la jornada, ha entrevistat el director del Centre Mundial de València, Vicente Domingo, qui ha exposat que la crisi actual obliga a repensar el model davant de la gran quantitat de famílies que tenen greus problemes nutricionals. Només a Espanya es calcula que es llancen al fem huit milions de tones d'aliments. Això significa 250 quilos de menjar cada segon.

A Bolonya, ha tingut lloc el tercer dia de la fira de Cersaie, una de les més importants del taulell. 900 expositors de quasi 35 països, on la presència de les empreses castellonenques és sempre molt destacada. Enguany, amb el rerefons dels preus energètics, de moment sembla que les vendes estan superant les expectatives.

Quan falten tres dies perquè es complisca el termini per a complir el decret d'eficiència energèticaper i instal·lar portes i tancaments a què estan obligats els establiments, els comerços sol·liciten ajudes i una moratòria d'almenys tres mesos. Hi ha uns dotze mil establiments afectats a la Comunitat Valenciana. Aquestes i altres notícies, en el pòdcast.

Programes

Més

Entrevistes

Més