19.04.2023 | Les notícies de la nit

26 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' de hui hem parlat de la falta d'aigua perquè les perspectives meteorològiques a mitjà termini no són bones. A la falta de pluja s'afegeixen temperatures molt altes. Les veus expertes ja comencen a alertar que hem de fer un ús molt prudent de l'aigua. I això que a la Comunitat Valenciana encara no perilla l'ús urbà, gràcies a les reserves actuals, però si no plou s'haurien de començar a aplicar algunes mesures de restricció en l'aigua de regadiu. Les reserves han anat baixant els últims mesos. La conca del Xúquer tenia de partida la posició més favorable i podem dir que viu encara de les pluges acumulades la primavera del 2022. Està a un 61 % de capacitat, dos punts menys que ara fa un any. Mentre que a la del Segura, les reserves són del 35 %, 7 punts inferiors.

Hui s'ha reunit la taula de la sequera, on el govern espanyol s'ha compromés a intervenir davant la Comissió Europea per a evitar que el camp perda les ajudes europees per culpa de la falta d'aigua. La mesura és insuficient per als representants de les organitzacions agràries que reclamaven mesures més concretes i urgents. 

També hem parlat de l'habitatge, que amb el preu del metre quadrat pels núvols, és quasi un miratge per al jovent. En tres anys el preu del metre quadrat ha augmentat un 50 %, només a la ciutat de València i això fa pràcticament impossible que la gent jove puga accedir a un habitatge nou i amb una oferta molt minsa. La situació de València tensiona tota l'àrea metropolitana i escampa l'efecte contagi.

Mentrestant, hui al Congrés Pedro Sánchez ha anunciat 43.000 immobles nous per a lloguer social que s'afegeixen als 50.000 de la Sareb. Una promesa amb ressons electorals que desconeixia el seu soci de govern, Unides Podem. El PP li ha recriminat que escudella un plat recalfat. 

I en la carrera electoral, hui la cursa del registre davant la Junta Electoral l'ha guanyada Compromís. Això sí, després de passar dos i mig fent cua per ser els primers. Els partits tenen de temps fins dilluns per a presentar les candidatures a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. El premi de ser hui els primers té la seua recompensa. Això suposa que les seues paperetes estaran les primeres en les taules dels col·legis electorals i seran més visibles. També seran els primers a l'hora de fer el recompte. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast.

stats