18.01.2024 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem celebrat la reforma de l'article 49 de la Constitució espanyola. Al canvi de 'disminuïts físics, psíquics i sensorials', per 'persones amb discapacitat, s'afegeix una interpel·lació directament als poders públics, als quals insta a impulsar polítiques que garantisquen la plena autonomia personal i la inclusió social. Hem sentit les veus de tres persones amb discapacitats diferents, que ens traslladen com veuen que, per fi, la Constitució espanyola esborre un terme obsolet i discriminatori. 

També ens hem fet ressò de l'incendi d'una alqueria ocupada al valencià barri de Sant Marcel·lí, que ha obligat a desallotjar setanta persones. 

De la política, primera reunió oficial del president de la CEOE amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón. Antonio Garamendi ha donat suport a l'ampliació del port de València i s'ha mostrat d'acord en la reclamació d'ajudes per part del sector ceràmic de Castelló i en la reivindicació del Consell perquè arribe més aigua a la Comunitat Valenciana. I encara cuegen les reaccions a l'anunci de Carlos Mazón d'auditar el sector públic valencià. Hi ha hagut el que podríem descriure com una allau de peticions de comissions d'investigació. El PP i Vox volen examinar la gestió del Botànic, mentre el PSPV espera el suport de Compromís per a una altra comissió que amplie la investigació als anys del govern popular. Un ple decidirà el futur d'aquestes iniciatives durant el mes de febrer. 

Al Congrés, la tramitació de la llei d'amnistia continua endavant. Finalment Junts ha donat suport als canvis tècnics que va pactar el PSOE amb Esquerra i altres grups. Aquest és un dels abismes que separen l'executiu dels populars, ja que el PP i Vox insisteixen a demanar que es retire la llei després de l'informe dels lletrats la cambra, que dubten de la seua constitucionalitat. 

També els hem presentat dues empreses alacantines, amb seu a Ibi i Alcoi, que s'han marcat l'objectiu de convertir els pèl·lets de Galícia en un nou producte. Volen donar una segona vida als microplàstics i convertir-los, per exemple, en perxes. Tots els detalls en el pòdcast de 'Les notícies de la nit'. 

Imatge: J.J. Guillén

stats