09.01.2023 | Les notícies de la nit

65 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la primera compra de terrenys per part de la multinacional Volkswagen, que accelera l'aposta per Sagunt; tot, dos mesos després de confirmar que la capital del Camp de Morvedre acollirà la gigafactoria. La Generalitat ha fet oficial la compra per part de la filial PoweCo dels terrenys del polígon de Parc Sagunt II, on es construirà la fàbrica. Són 5,6 milions de metres quadrats situats a la vora del port. D'aquests terrenys, Volkswagen n'ha comprat 1,3 milions a la part central per un preu de 63,6 milions d'euros. A les dues bandes de la gigafactoria s'instal·larà en un futur tota la indústria auxiliar. A finals d'enguany ja arrancaran les obres d'urbanització i tindrà efectes directes i immediats sobre la creació de llocs de treball que, des de l'ajuntament saguntí, es valora molt positivament i calculen entre 1.000 i 2.000 llocs de treball en la construcció. Per la seua part el president del Consell, Ximo Puig, destaca el compromís de PowerCo per a desenvolupar la gigafactoria i el compliment dels terminis per ambdues parts. 

Més negativa és la xifra de dones assassinades en les últimes 24 hores. Uns crims masclistes que ha obligat el Ministeri de l'Interior a convocar de manera urgent els cossos i forces de seguretat per tal d'esbrinar com es pot protegir les dones les parelles de les quals tenen antecedents de violència de gènere. Damunt de la taula del ministre de l'Interior ja està l'informe que es va demanar a la Fiscalia General de l'Estat per a conéixer la possibilitat d’avisar les dones en cas que la seua parella tinga antecedents per violència de gènere. Són els que Marlaska ha qualificat d’agressors persistents, els més perillosos. Un protocol que està molt avançat, però que encara no s'ha trobat l'encaix legal, motiu pel qual pot xocar contra el dret a la intimitat i a la reinserció social. 

I un dia més hem parlat de la guerra de l'aigua. Perquè la Generalitat i el Govern de Múrcia presentaran demà les al·legacions davant del consell d'estat contra la decisió d'incrementar el cabal ecològic del Tajo i que afecta el transvasament del Tajo-Segura i la supervivència del camp al Baix Segura. Un cabal que la ministra de Transició Ecològica continua defenent i que els llauradors tampoc admeten. Per això continuen endavant amb la manifestació del pròxim dimecres 11 de gener davant del ministeri de Teresa Ribera. Una protesta a què acudirà la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, i el president dels populars valencians, Carlos Mazón. 

Novetats també en el cas Oltra. El jutge ha acordat prorrogar fins al 25 de gener, un mes més, el secret de les actuacions iniciades al voltant d'una peça separada en el marc de la investigació oberta a l'exvicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, per a investigar els correus electrònics de dos ex alts càrrecs en la Conselleria d'Igualtat. S'investiguen les comunicacions efectuades per qui fora director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enrique Juan Alcover, i l'exsecretari autonòmic d'Igualtat i actual assessor de la vicepresidenta, Aitana Mas, Alberto Ibáñez. La decisió es coneix tres dies abans que declare, aquest dijous 12, Miquel Real per aquest cas. Precisament, Real ha demanat acollir-se al seu dret a no declarar fins que no se li donen a conéixer els detalls dels correus electrònics que s'investiguen. Hui mateix ha traslladat aquesta petició al jutge remarcant que si hi ha una peça secreta, això pot afectar la seua defensa. 

Hem seguit la situació que es viu al Brasil després de l'atac a les institucions democràtiques i que guarda molts paral·lelismes amb l'assalt al Capitoli dels Estats Units ara fa dos anys. Seguidors de dos expresidents derrotats en les urnes que es neguen a acceptar els resultats i que assalten les més altes institucions de l’Estat. En el cas del Brasil, l'expresident Bolsonaro està als Estats Units i allí l'han ingressat després de patir un infart. A Brasília, el president Lula da Silva ha reunit les forces de seguretat i el seu gabinet. I ací a la Comunitat Valenciana hem sospesat l'opinió dels brasilers que hi viuen. 

stats