08.02.2024 | Les notícies de la nit

29 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat de la preocupació de la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport si continuen les mobilitzacions dels agricultors, perquè fins ara les protestes han afectat 75.000 camions en tot Espanya, amb una factura diària de 35.000.000 d'euros de pèrdues. D'altra banda, la Federació ha anunciat que no dona suport a la vaga que convoca la Plataforma Nacional per la Defensa del Transport a partir de dissabte. Mentrestant, hui els tractors han tornat a ocupar les carreteres per tercera jornada consecutiva. L'A-3 al terme de Requena ha sigut novament el punt calent de les mobilitzacions protagonitzades pels agricultors, al marge de les principals organitzacions agràries, i també en altres punts de la xarxa viària, com les carreteres a Elx i Crevillent, al Baix Vinalopó, o a la Vall d'Alba, des d'on huitanta tractors han eixit aquest matí. En tres dies de manifestacions han posat centenars de multes i hi ha hagut una detenció. No obstant això, els llauradors diuen que les mobilitzacions continuaran els pròxims dies per a visibilitzar la situació de l'agricultura que –manifesten– continua agonitzant.

S'afigen a les protestes els pescadors d'arrossegament de les comarques del nord, que han anunciat per a demà una mobilització per tal de denunciar els dies de treball que els ha concedit la Unió Europea. Han decidit que demà no eixiran a la mar a pescar. 

En política: no hi haurà Any Estellés oficial pel centenari del naixement del poeta, periodista i escriptor de Burjassot. A les Corts, el PP i Vox han votat en contra de la iniciativa de Compromís. El PP havia proposat en una esmena instar el Consell a reconéixer la figura literària d'Estellés en compte de la declaració de l'any del poeta. Vox també ha dit no perquè considera que donar-li suport suposaria acceptar la unitat lingüística. 

L'anomenada Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa, ha arribat hui a Madrid per a analitzar si la llei d'amnistia s'ajusta al dret europeu. Aquesta delegació de persones expertes independents s'ha mobilitzat a petició del Senat, amb majoria del Partit Popular. En poques setmanes emetrà un informe no vinculant. A més, el Parlament Europeu ha reclamat hui que s'investigue si hi va haver ingerències russes a Catalunya durant el procés. En la resolució de l'Eurocambra han demanat una investigació interna en l'àmbit europeu i una altra en l'àmbit estatal. El text, no vinculant, denuncia de manera global la manipulació russa en processos democràtics a Europa. 

En successos: a Asp, un home de 84 anys ha mort i el seu fill ha resultat ferit greu en l'incendi d'un habitatge. El foc sembla que l'ha causat l’explosió d’una bombona de butà que s’ha vist afectada per una espurna d’un bufador que estaven manipulant el pare i el fill per a fer unes reparacions a la casa. Per aquesta raó ambdós han sigut els més afectats, ja que estaven més prop. Hi ha quatre persones més que han patit inhalació de fum i crisi d'ansietat. El foc s’ha propagat amb rapidesa i ha afectat tot l'immoble.

De l'exterior, el president d'Ucraïna ha destituït el cap de les forces armades i ha anunciat canvis en la cúpula militar. L'objectiu, segons el govern ucraïnés, és adaptar-se a la nova fase de la guerra, davant de l'impuls de l'ofensiva russa, que requereix un nou lideratge. Zelenski i Zalujni han subratllat la unitat del poder polític i militar a pesar del seu enfrontament públic dels últims mesos. Zalujni és considerat un heroi nacional i rivalitza en popularitat amb el president ucraïnés. Zelenski ja ha fet públic que el successor com a cap de les forces armades és Oleksandr Sirski.

stats