06.03.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' els hem informat de la primera jornada de la vaga de metges, la primera en els últims 28 anys, que no ha alterat el funcionament dels centres sanitaris, on la normalitat ha sigut la tònica general durant tot el dia. El Sindicat Mèdic, l'únic que l'ha convocada, xifra el seguiment en el 70%, però la Conselleria de Sanitat Universal el redueix a només el 7%. La incidència ha sigut major en alguns centres de salut i en serveis de pediatria, que als hospitals. El Sindicat Mèdic, que parla de serveis mínims abusius, reclama limitar les agendes dels facultatius; més contractacions i millores salarials. Les altres dues jornades, si no es desconvoquen abans, estan previstes per al dilluns 3 d'abril i el 8 de maig. 

Les cadenes de distribució franceses han acordat reduir els guanys i oferir una cistella de la compra amb productes antiinflació. Cada grup elegirà quins productes hi inclou i es vigilarà que tinguen el preu més baix possible. És una mesura que, com assenyala el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ja s'ha plantejat a les grans cadenes de supermercats. No obstant això, el xicotet comerç ha de fer molts números per a oferir als clients una cistella ajustada. A Benimaclet hi ha un ultramarí que ja fa sis mesos que proposa una cistella flexible de 28 productes a 29 euros. Javi Torres n'és el propietari i mostra la seua satisfacció. És la prova que sí que es pot fer.

El govern espanyol arriba dividit en dos davant de la reforma de la llei del "només sí és sí". El PSOE presentarà demà la seua proposta al Congrés, a la qual el Partit Popular i Vox també podrien donar suport. Amb el compte arrere en marxa, i si res no canvia, tot apunta que Unides Podem hi votarà en contra. L'acord sembla més lluny que mai dos dies abans de la celebració del 8M. 

Es compleix un mes dels terratrémols de Turquia i Síria. S'hi han comptabilitzat més de 53.000 morts i milions de persones viuen a la intempèrie. Fins a onze dies va estar una dona sota les runes. Per a poder treballar en aquestes catàstrofes amb major seguretat i fiabilitat, la cartografia geoespacial és imprescindible i d'això parlen aquesta setmana enginyers de 45 països a la seu de l'ONU a Quart de Poblet. La tecnologia dels mapes és molt necessària per a la gent que treballa en catàstrofes. S'utilitzen ulleres de realitat virtual. Aquestes i altres notícies, en el nostre pòdcast. 

stats