05.06.2023 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem informat que el dijous 8 de juny serà finalment quan el Partit Popular comence les negociacions per a afavorir la investidura de Carlos Mazón. Inicialment s'havia previst que fora demà dimarts, una vegada finalitzat el recompte de les eleccions autonòmiques, hui mateix. Però s'ha retardat lleugerament la data. Les reunions seran a les Corts i es faran de major a menor. A les 10 del matí. Dijous serà amb el PSPV, el dilluns dia 12 amb Compromís, i el dimarts 13 amb Vox. Carlos Mazón ha reiterat la disposició al diàleg i que vol un govern estable i tranquil. El PSPV ha manifestat hui que estaran en aquestes converses, però no està confirmat que el líder socialista, Ximo Puig, encapçale la delegació, segons han informat fonts socialistes aquesta mateixa vesprada. Descartat està que el PSPV o Compromís col·laboren, ni tan sols amb una abstenció, en la investidura de Mazón. Joan Baldoví ho ha avançat en 'Les notícies del matí'. 

 

En l'àmbit estatal, el candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha proposat fins a sis cara a cara amb el seu contrincant més destacat, el popular Alberto Núñez Feijóo. Un debat cada dilluns a partir de la setmana que ve. Però des de les files populars l'acusen de nerviosisme i no donen el vistiplau. Els socis de govern dubten de les intencions de Sánchez i la líder de la plataforma Sumar, Yolanda Díaz, ha destacat que el futur d'Espanya no es tracta d'un debat només d'homes ni de bipartidisme i apel·la a la pluralitat per a formar un govern de coalició. 

Demà dimarts, 6 de juny, comencen les proves d'accés a la universitat. Uns exàmens que duraran tres dies i que marcaran el futur de 23.000 joves, que en molts casos busquen una nota que els permeta accedir als estudis que volen cursar. Però hi ha alguns graus amb notes de tall baixes, a pesar que tenen una eixida laboral assegurada. És el cas d'Enginyeria Telemàtica o el grau de Gestió del Transport i la Logística. 

En infraestructures: ADIF accelera el soterrament de les vies del tren a València. Una fita clau en el corredor mediterrani que compta amb vora 450 milions d'inversió. Demà Espanya actualitzarà l'estat de les obres en el Fòrum Europeu que se celebra a Brussel·les. 

En tribunals, hui ha tingut lloc el torn d'última paraula en el cas Taula. L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha sigut l'únic dels set acusats en la causa del 'call center' d'Imelsa que ha exercit el seu dret a l'última paraula. Ha insistit en la seua innocència i honradesa i ha dit que tot va ser un muntatge. 

En cultura, hem destacat l'exposició ''Els carrers seran sempre nostres'' de la fotoperiodista Eva Máñez que s'inclou dins de les activitats programades en el XIV Humans Fest que té la igualtat de gènere com a fil conductor. La mostra és una xicoteta selecció d'imatges que mostren les mobilitzacions feministes dels últims anys, des de la primera vaga feminista el 2018 fins ara. L'exposició s'ha inaugurat hui a la seu de la Diputació de València i es podrà visitar fins al 26 de juny. La seua autora, Eva Máñez, ha explicat que amb aquestes imatges, ha volgut transmetre la potència, el valor, la diversitat i la força del moviment feminista als carrers de València. Compta amb el suport de l'entitat provincial i també del col·lectiu de periodistes i fotoperiodistes feministes, Les Beatrius.

stats