05.02.2024 | Les notícies de la nit

66 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' hem explicat com serà l'enviament d'aigua dessalinitzada des de Sagunt fins a Barcelona, tal com han pactat aquest dilluns els governs català i espanyol. La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, assegura que és la solució "tècnicament més senzilla i més viable". Per la seua banda, el cap del Consell, Carlos Mazón, ha demanat que es garantisca que “no hi haja cap afecció sobre la costa valenciana per l’excés de salmorra” i ha exigit que se’ls comuniquen els càlculs fets al respecte i el rigor tècnic fet servir.

Precisament aquest dilluns hem sabut també que el sistema hídric Sénia-Maestrat, que inclou les poblacions de Vinaròs i Benicarló, amb més de 20.000 habitants cada una, entra en situació d'emergència per falta de pluja. 

També ens hem fet ressò de la reunió telemàtica mantinguda entre el vicepresident de Ford Europa, Kieran Caghill, i el sindicat UGT a la planta d'Almussafes. La companyia ha traslladat als representants de la plantilla i treballa en una alternativa per a solucionar el problema generat a la factoria davant de la incertesa que genera el cotxe elèctric. Això podria concretar-se el mes vinent d'abril en una reunió amb la direcció mundial de l'empresa. La reunió suposa un canvi en el mutisme que fins ara mantenia Ford.

També hem avançat el pla conjunt de mobilitzacions del sector agrari que inclou els sindicats majoritaris i les cooperatives per a denunciar la crítica situació que pateixen i reivindicar mesures a totes les administracions.

Hem buscat en directe les reaccions del Consell General del Poder Judicial, reunit aquest dilluns en ple extraordinari, a les últimes declaracions polítiques sobre la judicatura. Han aprovat per unanimitat una declaració institucional en contra del que consideren "atacs i acusacions" contra diversos jutges i magistrats. El ple s'ha celebrat a petició dels nou vocals conservadors, que censuren els atacs a Manuel García-Castellón pel cas Tsunami Democràtic i a Joaquin Aguirre pel cas Volhov. El mateix dia s'ha conegut que el fiscal del Tribunal Suprem, Álvaro Redondo, s'oposa a investigar Carles Puigdemont per terrorisme, com demana el jutge del cas de Tsunami Democràtic.

En cultura, ens fem ressò de la polèmica causada per la cançó guanyadora del Benidorm Fest i candidata espanyola a Eurovisió, "Zorra" del duet d'Ondara, Nebulossa; i parlem amb Claudia Pinto, directora de 'Mentre siguis tu', documental en què ha participat À Punt i que narra el dia a dia de l'actriu Carme Elías, diagnosticada d'Alzheimer. Candidat als Goya, el film acaba de guanyar el Premi Gaudí. Aquesta vesprada ha sigut la preestrena als cines Lys de València. Aquestes i més notícies, en el nostre pòdcast.

stats