04.05.2023 | Les notícies de la nit

60 min.
tp

En 'Les notícies de la nit' ens hem centrat en bona part en l'economia. El Banc Central Europeu ha augmentat un quart de punt, o 25 punts bàsics, els tipus d'interés. Això és menys que en els últims increments, que van ser de 50 punts bàsics, però és el seté augment consecutiu i situa en el 3,75% el tipus d'interés. Fa que el preu dels diners siga el més alt des d'octubre de 2008. Aquestes pujades de tipus, ja saben, perjudiquen les persones amb una hipoteca variable. No obstant això, des d'Adicae veuen el final del túnel i per això aconsellen no fer canvis innecessaris. 

Encara en clau econòmica, però amb cara més amable, el més d'abril que ha sigut tradicionalment un bon mes per a la creació d'ocupació per les contractacions de la Setmana Santa i Pasqua i que, enguany, tampoc no ha decebut. Ho confirma la xifra de vora 4.900 desocupats menys a la Comunitat Valenciana. Quasi el 82 per cent d'aquesta contractació es produeïx en el sector serveis, en concret en la restauració. L'espenta del turisme es comprova també per províncies. A Alacant es produeix la major davallada de l'atur, més d'un dos per cent, seguit de València i Castelló.

Les platges de la Comunitat Valenciana lideren la xifra de banderes blaves a l'Estat espanyol. A les banderes que s'han aconseguit en les costes cal afegir la primera platja d'interior, com és el cas de Playamonte, a Navarrés, on han apostat per recuperar el llac que fa uns anys estava abandonat.

Sanitat Universal ha comunicat hui al grup Sanitas la reversió del departament de salut de Manises. Serà el quart departament de salut que passa a la gestió pública, des que el 2018 va acabar el contracte de la concessionària del departament d'Alzira. 195 persones d'un total de 14 municipis es veuran afectades per esta reversió, que està prevista a partir del 7 de maig del 2024.

I continuem amb salut, perquè els malalts d'Alzheimer tenen un poc més d'esperança amb la nova medicació que experimenten als laboratoris Lilly. És un nou fàrmac que actua contra la proteïna que causa esta malaltia neurològicament degenerativa i que podria alentir l'avanç. El fàrmac encara està en fase d'experimentació i es desconeixen els efectes secundaris. Aquestes i altres notícies al nostre pòdcast. 

stats