‘Zoom’ se’n va de Ruta del Bakalao
L'espai de reportatges d'À Punt mostra les llums i ombres del fenomen social avantguardista i transgressor que es va viure a la Comunitat Valenciana en els anys huitanta i noranta
L'espai de reportatges d'investigació d'À Punt reviurà aquesta setmana les llums i les ombres de la Ruta del Bakalao. Aquest circuit de discoteques valencianes nascut en la dècada dels huitanta va nàixer d'una forma d'oci transgressora i avantguardista, que en la dècada dels noranta es va fer tan popular que, potser per això, va morir d'èxit. Per què es recorda la ruta quaranta anys després? Per què desperta tant d'interés i curiositat? Zoom, l'espai de reportatges d'investigació d’À Punt, reconstruirà com va ser aquest fenomen social, que va convertir València en la gran capital de la música.
Els DJ es van convertir en autèntics mites. Decidien què s'escoltava, què era modern o què havia deixat de ser-ho, i van adquirir un paper destacat i inèdit en la indústria musical. Zoom, amb Bérnar Giménez al capdavant, entrevista Carles Simó (DJ de Barraca), José Cuenca (DJ de Xocolate) i Ximo Bayo.
La innovació musical va ser fonamental. La ruta es va posar de moda perquè ho tenia tot: música, art, teatre… Es va convertir en sinònim de modernitat i avantguarda, i per a molts no tenia res a envejar a la moguda madrilenya.
La mutació va arribar en la dècada dels noranta. Els mitjans de comunicació van començar a centrar les cròniques en el consum de drogues i van deixar aparcats altres aspectes destacats en èpoques anteriors. Per què es va acabar la Ruta del Bakalao? Per les drogues, els accidents de trànsit, els controls policials…? Fora el que fora, la Ruta Destroy va desaparéixer, encara que sembla tornar a marcar tendència en l'actualitat.