‘Valencians al món’ visita Lió, bressol del cinema

De l'amor etern al secret de la tradicional baguette, descobrirem històries sorprenents de valencians que gaudeixen la seua aventura a la ciutat.

Coneixerem la història de Nosley, de València, que es va traslladar a Lió fa sis anys per faena.
Coneixerem la història de Nosley, de València, que es va traslladar a Lió fa sis anys per faena.

Demà dimecres a les 22.00, en À Punt, Valencians al món, produït per La Cometa TV i Estrela Audiovisual, ens descobreix els secrets de Lió. El reporter Enrique Tena visita una de les ciutats més dinàmiques de França per a conéixer els valencians que hi resideixen.

Sofia és una xica de 23 anys de Sueca (Ribera Baixa) que, en acabar els seus estudis, va viatjar a França gràcies a una beca. Allí va conéixer un francés de qui es va enamorar i ara viu a Lió. Amb ella descobrirem per què Lió és el bressol del cinema, visitarem un forn tradicional on veurem com es fan els famosos dolços i baguettes de Lió, a més a més entrarem a les instal·lacions de la redacció d’Euronews.

Sofia (Sueca)

També coneixerem Maria, fisioterapeuta de 29 anys de la ciutat València, que fa tres anys a que viu Lió. Amb ella descobrirem la catedral, la historia de la seda a la ciutat i, fins i tot, menjarem autèntica paella en un local dedicat a la gastronomia valenciana i espanyola.

Maria (València)

De la mà de Sandra, de 32 anys i de Sant Joan de Moró (Plana Alta), veurem el seu dia a dia i degustarem un sopar típic francés a casa seua. Visitarem els espectaculars murals que decoren tota la ciutat i la meravellosa basílica de Nostra Senyora de Fourvière, el monument més característic de Lió.

Sandra (Sant Joan de Moró)

Sonia, de 21 anys, va arribar a Lió fa només quatre mesos. Amb esta jove d’Elx (Baix Vinalopó) descobrirem com es viu el sentiment de les tradicionals orquestres i bandes lluny de casa. Amb ella visitarem l’auditori de Lió.

Sonia (Elx)

Per la seua banda, Nosley, de València, es va traslladar a Lió fa sis anys per faena. Amb ella passejarem en bicicleta i descobrirem la cultura ciclista de la ciutat, visitarem el teatre romà i tastarem el menjar ràpid més tradicional de Lió.

Nosley (València)

Viatge a la capital francesa de la seda

Gràcies a la seda, la ciutat es converteix durant el segle xix en una important ciutat industrial. L'inventor Joseph Marie Jacquard, que va transformar radicalment la indústria tèxtil amb l'anomenat teler de Jacquard, era oriünd de Lió. De 1827 a 1832 es construeix entre Saint-Étienne (Loira) i Lió una de les primeres línies fèrries del món, dissenyada per l'enginyer Marc Seguin. El primer funicular urbà del món es va construir als vessants de la Croix-Rousse el 1862. El 1863 es va fundar el Crédit Lyonnais (actualment LCL), que esdevindria un dels bancs més importants de França.

Entre 1894 i 1895 els germans Lumière, establits a Lió, hi van rodar la que es considera la primera pel·lícula de la història del cinemaː L’eixida dels obrers de la fàbrica.

Els anys 1872, 1894 i 1914 van tindre lloc a Lió grans exposicions internacionals. Després de la Primera Guerra Mundial es va consolidar la celebració d'una important fira de mostres, aparador dels avanços de la indústria francesa.

També et pot interessar

stats