Un projecte opta a ser la falla municipal gran de València i sis a la infantil

Les propostes seleccionades hauran de presentar a l’Ajuntament un projecte definit i concretat en el termini màxim d’un mes

Falla municipal de València de les falles 2022
Falla municipal de València de les Falles 2022 / Twitter: @AjuntamentVLC

Set projectes, firmats per sis equips artístics, opten a ser les falles municipals que es plantaran a la plaça de l’Ajuntament el 2023. Per a la falla gran només s’ha presentat un projecte, obra dels artistes fallers Manolo Garcia i Marina Puche. Per tant, no tenen competència, però la cosa està molt més disputada en el cas de la falla infantil, per a la qual s’han presentat sis projectes.

Dos jurats independents i paritaris proposats per entitats artístiques, falleres i membres de la societat valenciana, avaluaran les candidatures entre dilluns i dimarts de la setmana que ve, però la composició definitiva serà secreta fins al moment de la deliberació.

Criteris avaluables

Els criteris que tindran en compte els comités de selecció per a triar les falles municipals del 2023 inclouran la solvència tècnica i artística global dels projectes presentats, l'originalitat, el caràcter satíric de l’obra en conjunt, la claredat conceptual i la singularitat de la idea plantejada, la integració de l’obra en l’espai públic en què ha d’instal·lar-se, la qualitat compositiva i espacial, la facilitat de recorregut, accessibilitat i relació visual des de l’exterior, l’adequació entre l’obra i el seu suport literari, l’ús de materials per contribuir a una cremà el més neta i respectuosa possible amb el medi ambient, l’ús de recursos que afavorisquen la interacció de l’obra amb el públic i l’adequació del projecte als objectius marcats en la convocatòria.

Una vegada resolt el procés de selecció, les propostes seleccionades hauran de presentar a l’Ajuntament un projecte definit i concretat en el termini màxim d’un mes. Durant aquest termini, el comité de selecció i l’Ajuntament podran tindre una sessió informativa en què es poden incloure en el desenvolupament del projecte els suggeriments que puguen aparéixer com a resultat de l’examen, valoració i resolució i aquells que puga assenyalar el consistori amb posterioritat, sempre que no alteren substancialment la proposta seleccionada.

Increment de presupost

El regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha recordat l’increment pressupostari en un 6 % per a les dues falles, que en el cas de la falla infantil abastarà el pressupost més alt de la història (30.210 euros), i en el cas de la gran (217.300 euros), el més alt de l’última dècada. Galiana, que tindrà veu però no vot per a triar els projectes guanyadors, ha volgut destacar “l’aposta per la falla com a element central de la festa i, conseqüentment, per la supervivència del sector dels artistes fallers”.

També et pot interessar

stats