Trenta anys de Barcelona 92, els millors Jocs Olímpics del segle XX

El 25 de juliol de 1992 es va celebrar la cerimònia d'inauguració dels únics JJOO celebrats a Espanya fins ara

L'estadi de Monjuïc, el dia de la inauguració
L'estadi de Montjuïc, el dia de la inauguració / Efe

El dissabte 25 de juliol del 1992, a l'Estadi Olímpic de Montjuïc, es va donar el tret d'eixida als Jocs Olímpics de Barcelona, els únics celebrats fins ara a Espanya. Però tot va començar sis anys abans, el 17 d'octubre del 1986, quan el president del Comité Olímpic Internacional, Juan Antonio Samaranch, va pronunciar a Lausana (Suïssa) la ja cèlebre frase "À la ville de... Barcelona".

Els Jocs Olímpics de Barcelona van posar durant setze dies (fins al 9 d'agost) la ciutat comtal i Espanya en el focus d'atenció mundial i van constituir tot un èxit esportiu i d'organització. De fet, encara hui, després d'haver-se celebrat set noves cites olímpiques, molts continuen considerant-los els millors de la història.

Millor resultat històric d'Espanya

Barcelona 92 va marcar un abans i un després en l'esport espanyol, ja que va significar el seu rellançament. Espanya va aconseguir el millor resultat històric en uns Jocs Olímpics, amb 22 medalles (treze ors, set plates i dos bronzes) i va finalitzar en un meritori sisé lloc. Cal tindre en compte que en les anteriors cites olímpiques disputades fins llavors, només n'havia guanyat 26 en total. A més, durant els Jocs de Barcelona, en què van participar vora 10.000 esportistes de 169 països, es van batre 32 rècords mundials i 73 d'olímpics.

Quatre medalles valencianes

Aquests Jocs Olímpics també van ser molt positius per als esportistes valencians, que es van penjar quatre medalles, el millor resultat fins aleshores (tot i que quatre anys després, en Atlanta 96, se'n van aconseguir cinc). A Barcelona, Francisco Kiko Sánchez Luna va guanyar l'or en vela, Almudena Muñoz es va penjar l'or en judo, Francisco Nicolás Veza Paqui va obtindre l'or amb la selecció espanyola de futbol i Carolina Pascual va guanyar la plata en gimnàstica rítmica.

Cobi, una mascota valenciana

Però la participació valenciana no es va quedar ahí. El dissenyador valencià Javier Mariscal va ser el creador de Cobi, la mascota de la cita olímpica de Barcelona. Cobi representa a un gos d'estil cubista, inspirat en un gos d'atura i el seu nom es va inspirar en les sigles del Comité Organitzador de les Olimpíades de Barcelona (COOB). Encara que al principi va tindre un acolliment fred, la seua popularitat va anar creixent a mesura que s'acostaven els Jocs i va acabar convertint-se en una de les mascotes olímpiques amb més acceptació.

També et pot interessar

stats