Les medalles valencianes en la història del Jocs Olímpics

Amb les quatre obtingudes a Tòquio, els esportistes de la Comunitat Valenciana han guanyat un total de 24 medalles des d'Anvers 1920

Les medalles valencianes als Jocs Olímpics
Les medalles valencianes als Jocs Olímpics

Al llarg de la història, els esportistes de la Comunitat Valenciana han guanyat 24 medalles en els Jocs Olímpics, de les 171 que suma la delegació espanyola. Les quatre que han aconseguit Pau Torres, Carlos Soler i Óscar Gil en futbol, i Gedeón Guardiola en handbol a Tòquio se sumen a les 20 que s'havien obtingut des d'Anvers 1920.

La primera participació valenciana en unes Olimpíades va ser a Anvers 1920. El tirador Luis Calvet Sandoz (Castelló de la Plana) i el futbolista Agustín Sancho Agustina (Benlloc, la Plana Alta) van ser els esportistes pioners. Aquest últim va guanyar la primera medalla valenciana en la història dels Jocs Olímpics, la plata amb la selecció espanyola de futbol.

Per a la següent medalla valenciana es va haver d'esperar 72 anys. Francisco 'Kiko' Sánchez Luna va guanyar l'or en vela, en la classe 470, juntament amb el balear Jordi Calafat en els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Tot i que aquesta edició va ser la més exitosa per a la delegació espanyola, amb 22 medalles, el rècord de medalles valencianes en unes Olimpíades correspon a Atlanta 1996, amb cinc: Isabel Fernández (bronze en judo), Juan Escarré (bronze en hoquei d'herba), Marta Baldó (or en gimnàstica rítmica), Salva Esquer (bronze en handbol) i Pepote Ballester (or en vela).

L'esport que més alegries ha donat a la Comunitat Valenciana ha sigut el futbol, amb sis medalles, seguit de l'handbol i la gimnàstica rítmica, amb quatre, i el judo, amb tres. Només dos esportistes n'han guanyat més d'una: Isabel Fernández (bronze a Atlanta i or a Sydney en judo) i Víctor Claver (plata a Londres i bronze a Rio).

També et pot interessar

stats