Evenepoel guanya la Vuelta i Ayuso fa història

El ciclista resident a Xàbia s'ha convertit en el més jove que puja al pòdium en una gran volta des de fa més de cent anys

Ayuso, Evenepoel i Mas
Ayuso, Evenepoel i Mas, en el pòdium final / Susana Vera (Reuters)

El belga Remco Evenepoel s'ha proclamat vencedor de la Vuelta a Espanya i succeeix en el palmarés l'eslové Primoz Roglic, campió de les tres últimes edicions, que va abandonar en patir una forta caiguda en la setzena etapa. El pòdium l'han completat el mallorquí Enric Mas i el català resident a Xàbia Juan Ayuso.

Especialment meritori ha sigut el tercer lloc d'Ayuso, que s'ha convertit en el primer ciclista que puja al pòdium en una de les tres grans voltes (el Tour, el Giro i la Vuelta), en més de cent anys. I ho ha aconseguit, amb només dènu anys, en la seua primera gran volta. També és meritòria la victòria d'Evenepoel en el debut en la Vuelta.

Aquesta edició de la Vuelta ha sigut positiva per als interessos espanyols, que a més de dos ciclistes en el pòdium final, han aconseguit dues victòries d'etapa. El català Marc Soler va guanyar la cinquena etapa i el castellanomanxec Jesús Herrada, la setena. Però, sobretot, el més important és l'esperançador futur que s'intueix amb ciclistes com Ayuso.

L'última etapa de La Vuelta ha servit també per a homenatjar Alejandro Valverde, que es retira a finals d'any. El ciclista murcià ha disputat la seua gran última volta i s'acomiada de La Vuelta 20 anys després del debut el 2002. Valverde ha participat setze vegades en la ronda espanyola, que va guanyar el 2009, on ha aconseguit dotze victòries d'etapa i ha acabat en set ocasions en el pòdium final.