Les donen guanyen a la Volta a peu

La inscripció femenina podria superar el 50 per cent i repetir la gesta del 2017 quan, per primera vegada, participaren més dones que homes.

La participació de les dones en carreres ha anat guanyant força.
La participació de les dones en carreres ha anat guanyant força.

Com cada día, a poqueta nit, Marta i els corredors del seu equip es calcen les sabatilles esportives per a entrenar. La cita és al llit del riu Túria, un entorn privilegiat per a practicar el running.

Molts d'ells, diumenge participaran en la 64a edició de la Volta a Peu de València. Una carrera de 8 quilòmetres, la degana de totes les que se celebren a la ciutat. Aquesta prova té un caràcter festiu i familiar, més participatiu que competitiu. Potser és aquesta la raó que fa que tinga un accent marcadament femení.

Ara per ara, hi ha cinc mil corredors i corredores inscrits, i un 53 per cent són dones. Caldrà esperar a dissabte a la nit, quan es tanque el lliurament dels de dorsals, per a confirmar el rècord. Però tot apunta que es repetirà la marca d'enguany passat quan, per primera volta en la història, la participació femenina va superar la masculina en una carrera celebrada a València.

Marta ens explica que no hi ha un perfil definit de dona que corre. En el seu equip se'n poden trobar molt competitives, que entrenen fort per superar les seues marques. I també d'altres que corren només pel plaer de fer esport, conéixer gent i practicar una vida sana.

Silvia és mestra de música i corredora. Assegura que aquest esport enganxa, que ajuda en la superació personal. "A cada carrera, baixes un poc més el temps, et trobes millor, el cos es va modelant, ajustes l'alimentació i, a més, fas amics. Al cap i a la fi, tot suma. I l'esforç es transforma en plaer"

Elles, cada volta, corren més

La participació de les dones en carreres ha anat, progressivament, guanyant força, ens explica Paco Borau, president de la Societat Esportiva Correcaminos. Primer a les carreres més curtes. En els 10k la participació femenina sol estar entre un 45 i un 50 per cent. A la mitja marató, només 1 de cada 4 corredors són dones, però el percentatge creix, cada any entre l'1,5 i el 2 per cent. I si parlem de la marató, la presència femenina, encara que també creix lleugerament cada any, no supera el 15 per cent.

Sembla que a la carrera per la igualtat encara queda camí a fer. Però la meta està cada dia més prop. El running és un dels pocs esports en què hi ha paritat total en els premis que s'atorguen a homes i dones.

També et pot interessar

stats