Creixen les patologies vinculades al running

El metges adverteixen sobre l´augment de patologies vinculades al running: des de les que afecten el cor fins a les articulacions.

Els especialistes alerten del risc de patir sobrecàrregues o esquinços en la pràctica del running.

Per a Conrad, veí de Sagunt i de 50 anys, la seua afició per eixir a córrer hauria pogut tindre un final tràgic.'A vegades sentia alguna palpitació al cor, però no li donava cap importància. No era nou. Ho havia notat en altres ocasions fent altres activitats físiques. Però l´any passat, en acabar la 15K de Massamagrell, em vaig marejar. Sentia com si el cor m´anara a explotar. Ara estic en tractament. El cardiòleg em va dir que tenia una malformació congènita que em provocava aquestes palpitacions. Vaig posar en risc la meua vida. I ho hauria pogut evitar si abans m´haguera fet un control mèdic'.

De fet, cada any 200 persones pateixen una mort sobtada a Espanya a conseqüència d´una patologia cardíaca no detectada: arítmies, malformacions, malalties congènites... L´esforç durant la pràctica de l´esport pot desencadenar la mort sobtada. Per evitar-la i detectar altres possibles lesions que desaconsellen el running, els especialistes en medicina esportiva recomanen fer-se una prova d´esforç.

L´equip mèdic del doctor Antonio Giner de la Clínica Quirón de València recorda que la prova d´esforç se l´hauria de fer qualsevol persona que s´inicie en un esport, independentment de la seua edat, així com aquells professionals i aficionats que vulguen millorar el seu rendiment. Després de la prova sabrem quines són les nostres limitacions, i, per tant, no posarem en perill el nostre sistema cardiovascular. A més, rebrem pautes que ens ajudaran a entrenar-nos de forma més efectiva i segura. Cal tindre present que, contràriament al que en ocasions es pensa, la prova d´esforç no és per a tota la vida i caldrà repetir-la cada dos o tres anys. A tot això, cal afegir que la tecnologia juga al nostre favor i un pulsòmetre a la monyica ens ajudarà a comprovar que no estem superant els nostres límits.

L´experiència de Carme, que ara viu a Rocafort, és el paradigma del que aconsellen els metges per a evitar patologies vinculades amb el running. Amb 40 anys, Carme va decidir que havia arribat el moment de buscar temps per a fer salut practicant esport. Animada per una altra amiga, va començar a córrer. Va provar un parell de mesos amb sessions curtes, de poca distància. Quan va tindre clar que li agradava va decidir posar-se en mans d´especialistes. 'Volia evitar qualsevol ensurt, i per això em vaig fer una prova d´esforç. Volia saber quin era el meu límit i assegurar-me que no patia cap patologia. A més, per a evitar possibles lesions al peu i a les articulacions de la cama, em vaig fer un estudi biomecànic, tant del peu com del meu desplaçament. Després, em vaig apuntar a un club d´atletisme per a entrenar-me amb un professional. Volia sentir-me segura. Tres anys després, gaudisc plenament d´aquest esport que m´ompli tant'.

També et pot interessar

stats