El Vila-real busca el primer títol de la seua història

L’equip groguet busca a Gdansk guanyar l’Europa League, el primer títol del club en 98 anys de vida

Entrada des de vestidors a la gespa de l'estadi Arena de Gdansk
Entrada des de vestidors a la gespa de l'estadi Arena de Gdansk

El Vila-real se cita aquest dimecres amb la història a la ciutat polonesa de Gdansk. L'equip groguet juga l'anhelada primera final i tractarà de posar la cirereta amb la consecució de l'Europa League, el primer títol del club en 98 anys de vida. Enfront tindrà ni més ni menys que el Manchester United, el botxí dels altres dos representants espanyols en la competició aquesta temporada, la Reial Societat i el Granada. Un transatlàntic que té el seu palmarès huit títols internacionals, entre altres, tres Champions, una Europa League i una Recopa.

L'equip groguet ha completat un camí impecable fins a la final, ja que ha arribat invicte després de 14 partits, amb un balanç de 12 victòries i dos empats. Només el Maccabi en la fase de grups (1-1) i l'Arsenal en la tornada de les semifinals (0-0) han evitat la victòria dels d'Emery i, a més, el partit de Londres va ser l'únic en què no van marcar. Aquesta serà la primera final de la història del club, tot i que abans ja havia jugat cinc semifinals més, quatre a Europa i una de Copa del Rei, contra el Barça, el 2015. Les europees van ser la de Champions contra l'Arsenal el 2006 i les d'Europa League contra el València (2004), el Porto (2011) i el Liverpool (2016).

El Vila-real és l'equip amb més partits disputats en l'Europa League (88), però també el màxim golejador de la competició i el que més victòries ha aconseguit (49). A més, Emery és el tècnic amb més títols de l'Europa League, amb els tres que va aconseguir amb el Sevilla, i el que més partits ha dirigit en la fase final de la competició (92). A més, cinc futbolistes de l'actual plantilla ja saben el que és guanyar un títol europeu: Asenjo (dues Europa League i dues Supercopes d'Europa amb l'Atlètic de Madrid), Alberto Moreno (una Champions amb el Liverpool), Iborra (tres Europa League amb el Sevilla), Bacca (dos Europa League amb el Sevilla) i Albiol (una Copa de la UEFA amb el València).

Emery té la baixa segura de Vicente Iborra i el dubte de Samu Chukwueze, però recupera l'argentí Juan Foyth, que podria ser la gran novetat en el lateral dret. El Manchester United només té la baixa del seu capità, el defensa Harry Maguire.

Aquest serà el cinqué enfrontament entre el Vila-real i el Manchester United i el primer en la UEFA Europa League, que servirà per a desfer l'empat entre els dos equips. Els quatre partits que han jugat fins ara, tots en la fase de grups de la Champions League, van acabar amb empat a zero. El primer, disputat al llavors estadi d'El Madrigal el 14 de setembre de 2005 va suposar el debut dels groguets en la màxima competició continental. L'últim va ser en la Champions 2008-2009, també a El Madrigal, el 25 de novembre de 2008. A més d'aquests duels, els dos clubs comparteixen altres vincles. Dos futbolistes han vestit les camisetes dels dos equips, Diego Forlán i Giuseppe Rossi, que van arribar a Vila-real procedents del Manchester United.

L'equip groguet, que ja està a Polònia, no estarà sol. Més de 2.000 aficionats, de totes les edats, acompanyaran el Vila-real en el camí que esperen que els porte a escriure una pàgina d'or en la història del club. En cas d'aconseguir la victòria, Vila-real es convertiria en la ciutat més menuda en guanyar un títol europeu. Somiar és debades.

La retransmissió del partit es podrà seguir en la ràdio d’À Punt, en el programa Des de la banda, des les 20:00 h, amb Jordi Sanchis, Raül Pina, la narració de Josevi Sánchez i els comentaris de Xavi Rubert, Xavi Valls i César Escribano. També es podrà seguir el partit a través del web d'À Punt Mèdia on es farà un seguiment especial del minut a minut.

També et pot interessar

stats