Mor Federico Martín Bahamontes, primer espanyol a guanyar el Tour

És recordat com un dels millors escaladors de la història

Mor Federico Martín Bahamontes
Mor Federico Martín Bahamontes

L'exciclista Federico Martín Bahamontes, 'l'Àguila de Toledo', ha mort aquest dimarts als 95 anys. El toledà va ser el primer espanyol que va inscriure el seu nom com a guanyador del Tour de França, el 1959.

Bahamontes va estar en actiu entre 1954 i 1965, etapa en la qual va aconseguir un total de 74 victòries.

Va començar la seua carrera com a aficionat amb dènou anys, quasi per casualitat, i va assolir el seu primer triomf amb una bici de passeig que havia comprat per trenta duros.

A poc a poc va multiplicar els seus èxits i el 1952 va guanyar la carrera Madrid-Toledo, i va tornar a triomfar en la Volta a Albacete, mentre que a l'any següent va dominar la Volta a Màlaga, i va guanyar el campionat de Castella.

El 1953 va participar per primera vegada en la Volta a Catalunya per a fer el pas al professionalisme l'any següent. Se'n va anar a viure a Barcelona i va fitxar per l'equip de Santiago Mostajo, per a aconseguir el primer podi internacional en la pujada al mont Agel, a Mònaco, el qual li va donar la possibilitat de participar en les grans voltes.

El 1957, va acabar segon en la Vuelta a Espanya i, ja sota el sobrenom de 'l'Àguila de Toledo' i amb l'equip Tricofilina, va assolir el seu major èxit: el Tour. Malgrat no ser favorit, va sentenciar el primer triomf nacional a França després d'una llarga escapada als Pirineus i una cronoescalada a Puèi Domat.

Durant les seues dotze temporades com a professional, a part d'estrenar el caseller espanyol en el Tour (1959), va pujar al podi en altres dues ocasions (segon el 1963 i tercer l'any següent) i una vegada en la Vuelta a Espanya (segon el 1957), i onze triomfs d'etapa en les grans voltes: set en el Tour, tres en la Volta i una en el Giro d'Itàlia.

Federico Martín Bahamontes, fill adoptiu de Toledo, ha rebut molts altres reconeixements, com una placa commemorativa que li va entregar el llavors ambaixador de França en nom de la República Francesa i l'elecció com a millor esportista del segle XX de Castella-la Manxa.

El 2013, coincidint amb el primer centenari del Tour, va rebre un homenatge de l'organització en el qual va ser nomenat oficialment el millor escalador de la història de la competició.

Des del 6 de maig de 2018, Bahamontes té una escultura al passeig del Miradero, al final de la Cuesta de las Armas de Toledo, en la seua posició característica de gran escalador amb la bici amb la qual va guanyar el Tour.

També et pot interessar

stats