Txus Vidorreta: "El secret de l'èxit és una combinació de coneixements, objectius i perseverança"

L'entrenador del València Basket anima els universitaris perquè mai abandonen els seus somnis

Txus Vidorreta, a la Universitat Politècnica de València
Txus Vidorreta, a la Universitat Politècnica de València / València Basket

Un triomfador no és qui guanya sempre, sinó qui s'alça després de cada caiguda. Aquesta pot ser una de les frases que defineixen la filosofia de Txus Vidorreta, entrenador del València Basket. Si se'l pot qualificar d'alguna manera és com a lluitador, ja que sempre que ha rebut un colp s'ha alçat per a arribar a la lluita següent. És un dels entrenadors més veterans de la Lliga ACB, però el seu dni diu que encara és molt jove: només té 52 anys. El secret és molt fàcil, dirigeix equips de bàsquet des que tenia 15 anys.

Primer ascens a la Lliga ACB amb només 28 anys

El 1994, amb només 28 anys, va aconseguir el primer ascens a l'ACB amb el Bilbao Bàsquet. Tot un triomf que no es va vore recompensat, perquè la directiva bilbaïna no tenia diners per a pagar el cànon i no va poder pujar a la màxima categoria del bàsquet nacional.

"Va ser un colp molt dur, però no em vaig donar l'oportunitat a mi mateix de dir que no ho anava a intentar-ho una altra volta", afirma Vidorreta davant de més de dos-cents universitaris de la Universitat Politècnica de València en una conferència anomenada "Gestió del talent i lideratge" (en el marc de les xarrades de la Càtedra de Cultura Directiva i Empresarial de la UPV), on el tècnic basc ha parlat no només de la seua experiència en lideratge i gestió d'equips, sinó també de com enfrontar-se a situacions desfavorables.

El periodista esportiu que volia ser entrenador de bàsquet

Després de la desfeta de l'equip de la seua vida, Vidorreta, que va treballar molts anys com a periodista en Ràdio Bilbao, va passar tres anys dedicant-se a diversos treballs fins que, quatre anys més tard, va rebre una altra oportunitat. "Sabia que l'anava a tindre, per això no tenia por i me'n vaig anar a l'equip de l'illa de La Palma. El primer any vam guanyar la Lliga EBA".

Després de quatre anys va tornar a Bilbao i, en només tres anys, va aconseguir tres ascensos consecutius fins a arribar de nou a l'ACB.

Més tard va ser ajudant de Sergi Scariolo en la selecció nacional absoluta, on va aconseguir la medalla d'or en el Mundial de França de 2014 i va estar en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro del 2016. Després de passar per diversos equips -i d'aconseguir el títol de millor entrenador de la lliga ACB en el 2017-, va arribar al València Basket, on l'any passat va aconseguir la Supercopa d'Espanya, el seu primer títol a Espanya.

La ronda de preguntes dels estudiants acaba amb una pregunta: Quin és el secret de l'èxit? Txus s'ho pensa i, de forma pausada i amb un somriure, afirma: "Bé, podria dir que la sort, però no. Crec que és la combinació de coneixements, objectius clars i perseverança".

També et pot interessar

stats