On es va gravar el vídeo dels cérvols fugint d'un incendi?

En les últimes hores s'han difós per les xarxes imatges dels animals suposadament a Venta del Moro quan en realitat es tracta d'un foc a Nevada (Estats Units)

La imatge gravada a Montana que ha generat la confusió
La imatge gravada a Montana que ha generat la confusió / À Punt NTC

Podrien haver sigut cérvols valencians del paratge natural del Tochar, a la Plana d'Utiel-Requena, però de vegades la realitat s'imposa. Les imatges que en les últimes hores s'han fet virals en les xarxes socials i que mostren tres exemplars d'aquests animals mentre fugen corrents de les flames no es gravaren a la Comunitat Valenciana durant l'incendi que crema des de diumenge el terme municipal de Venta del Moro

En el vídeo, que ha circulat en cadenes de missatgeria, es veu la desesperada carrera d'un grup de cérvols majestuosos que s'haurien trobat amb el foc mentre estaven a la reserva. Segons el veïnat de la zona, l'estampa s'havia gravat dilluns a la nit i els animals que hi apareixien eren "d'allí". La proximitat de la finca del Tochar a la zona en què es va declarar l'incendi feia pensar que les imatges podien ser verídiques.

La realitat, no obstant això, és que el vídeo es va gravar molt abans, quasi fa un any, i a molts quilòmetres de Venta del Moro. L'autor és el bomber Christopher Sharpe, qui a finals de juliol del 2021 va captar la imatge de tres exemplars de cérvol canadenc (Cervus canadensis) tractaven de creuar a Montana, als Estats Units, una tanca amb un filferro amb punxes per a allunyar-se d'un incendi forestal que devorava a tota velocitat part de la pastura del camp. 

Les imatges, publicades pel canal Storyful, circularen ràpidament per les xarxes socials i molts mitjans de comunicació, sobretot nord-americans, com el New York Times o la CBS.

Per cert, que la fugida dels cérvols té un final feliç. Com es veu al final de la gravació, els tres animals aconsegueixen passar el vedat i deixar arrere les flames aparentment sans i estalvis. 

També et pot interessar

stats