Una Siri en valencià?
La iniciativa Mozilla Common Voice pretén fer que les tecnologies de reconeixement de veu estiguen disponibles per al màxim d’idiomes possible
Tal com demostren vídeos que s’han fet virals com el de la xicoteta Moraima, una xiqueta que intentava comunicar-se amb Siri en gallec infructuosament, les grans corporacions com Apple, Windows o Google no aposten per la creació d’assistents de veu en llengües minortizades com el valencià.
És per això que des d’iniciatives de desenvolupadors de codi lliure, com ara Mozilla i l’anàleg ací, Softcatalà, aposten per la creació d’un corpus de veus perquè les màquines puguen entendre la nostra llengua i les seues varietats. Això permetrà que tot tipus d’aplicacions i ginys puguen gaudir de sistemes de veu. Amb aquestes dades, per exemple, es podrà millorar l’assistent de veu de codi obert MyCroft perquè reconega l’usuari quan parla valencià.
Les interfícies d’usuari mitjançant la veu estan esdevenint ràpidament un dels elements clau d’interacció entre l’usuari i tot tipus d’aplicacions i serveis. A diferència d’altres iniciatives similars, el Common Voice publica les dades amb llicència de codi obert, cosa que permetrà que qualsevol empresa, indepentment de la seua grandària, puga usar les dades lingüístiques del Common Voice per a afegir suport per al català de forma lliure i gratuïta.
D’acord amb les últimes publicades per Softcatalà, només un 5% de les aportacions a aquest sistema procedeixen de parlants del nostre territori. L’objectiu de compartir aquestes dades és el de donar a conéixer l’estat actual de la iniciativa i animar els parlants de varietats del català diferents del central a fer-hi aportacions.