L’aragonés reviscola en les xarxes gràcies a un noticiari desenfadat

Jorge Pueyo crea en Twitter el Noticiario matinal aragonés, un programa d’actualitat que acumula més de 150.000 de reproduccions.

VÍDEO | L’aragonés reviscola en les xarxes gràcies a un noticiari desenfadat

Una versió en aragonés de l’Informativo matinal exprés, de l'humorista Ángel Martín, està començant a fer-li ombra. El responsable d’aquest format és Jorge Pueyo, una cara ja coneguda a Aragó pel seu pas per l’únic programa que emet AragónTV en llengua aragonesa, Charrín Charrán. Ara, però, el jove ha traspassat les fronteres amb el seu Noticiario matinal aragonés, en què repassa l’actualitat amb sorna i bon humor. Fins i tot dedica un apartat a la Corona d’Aragó, on tenen cabuda notícies des de Sicília fins a València. El seu contingut ha fet que molts aragonesos lamenten no haver aprés la llengua a l’escola i que des d’altres àmbits lingüístics com el valencià descobrim tot el lèxic que compartim amb l’aragonés (com ara oratge, xino-xano, xarrar, mai, etc.).

En l’actualitat, l’aragonés té aproximadament 15.000 parlants (no arriba a l’1% de la població d’Aragó) i d’acord amb la Unesco es tracta d’una de les llengües europees amb major perill d’extinció. En una entrevista amb À Punt, Jorge Pueyo apunta que la llengua ara mateix és vista com una cosa “folklòrica”, la llengua “de casa”, però que la llengua “de cultura, de l’administració o quan t’adreces a algú que no coneixes” és el castellà. Quan Pueyo va anar a l’escola ni tan sols era una opció estudiar aragonés a classe, ja que no hi havia una llei de llengües. Ara a les zones on es parla sí que hi ha l’opció d’estudiar-la, però hi ha molt poc alumnat perquè les classes són voluntàries i implica fer més hores.

Perquè la llengua sobrevisca, Pueyo considera que és necessària una llei de llengües més valenta, que hauria de recollir l’obligació d’ensenyar la llengua i d’aquesta manera oferir el dret a tots aquells que la parlen de ser entesos. El següent pas seria fer-la oficial, una reivindicació també compartida amb l’asturià.

Precisament aquest dimarts es debatrà al Congrés dels Diputats la proposició no de llei basada en el document “Plurilingüisme: llibertat, igualtat i democràcia”. El text l’han redactat entitats valencianes, catalanes, basques i gallegues –amb el suport d'asturianes i aragoneses– que treballen en defensa de les llengües pròpies diferents del castellà, les quals són parlades per un 45% de la ciutadania de l'estat espanyol.

Fet aquest apunt sobre la situació actual de la llengua, Pueyo es felicita pels comentaris positius que ha rebut en les xarxes sobre el seu Noticiario matinal aragonés (en Twitter té ja amb més de dos milions d’impressions i 150.000 visualitzacions). També recorda que en aquesta tasca de normalització de l’aragonés no està sol, que hi ha molta gent que també milita en la llengua des de fa anys i que molts també són joves. Tot i que creu que és difícil que la seua notorietat es mantinga en el temps, espera que les sinergies que s’estan produint aquests dies tinguen un impacte positiu en la continuïtat i la normalització de l’aragonés.

També et pot interessar

stats