Trump promet proteccionisme, mentre que Biden demana fugir dels falsos populistes
Les enquestes donen al candidat demòcrata un avantatge de 9 punts en el vot popular sobre el president i candidat republicà.
Quan falta menys d’una setmana per a les eleccions dels Estats Units, el president i candidat republicà, Donald Trump, apunta directament al cor del Mitjà Oest amb promeses de proteccionisme comercial i ajuda a les indústries de combustibles fòssils d’estats claus amb Michigan o Pennsilvània, mentre que el seu rival, Joe Biden, s’ha atrevit a cortejar Geòrgia, on un demòcrata no guanya des de 1992. Actualment, les enquestes donen a Biden el lideratge amb un 52,1% del vot popular, mentre que Trump acumula el 43%.
El president Trump ha viatjat a Michigan en una minigira que també l’ha portat a Winsconsin i a Nebraska. Michigan té una importància especial per al mandatari perquè, el 2016 va ser el primer candidat republicà a guanyar aquest estat des de 1988. A Lansing, Trump ha atacat a la governadora demòcrata, Gretchen Whitmer, per les mesures que ha pres per a frenar la pandèmia del coronavirus i ha destacat que “aquestes eleccions són una qüestió de supervivència econòmica per a Michigan”.
El governant ha argumentat que les seues polítiques comercials portaran noves inversions a la indústria de l’automòbil i ha promés que protegirà la fragmentació hidràulica o fracking, una controvertida tècnica d’extracció de gas i petroli. Trump ha tornat a acusar Biden de voler “abolir la indústria petroliera” i prohibir el fracking, a pesar que el demòcrata repetidament ha negat la seua intenció de restringir aquesta pràctica.
Amb nous casos i hospitalitzacions de Covid-19 que han establit rècords en el Mitjà Oest i Wisconsin, el president dels Estats Units, ha celebrat un acte a l’aire lliure en West Salem, Wisconsin, on ha dit als seus partidaris que les xifres són molt baixes i ha predit que els mitjans diran després de les eleccions que el país ho estava fent bé. “El 4 de novembre sentiran que ho estem fent molt bé”. A Omaha, Nebraska, l’última etapa de la seua gira de tres estats pel Mitjà Oest, Trump ha promés prosperitat rècord, un creixement laboral èpic i una vacuna segura. “D’ací a set dies, guanyarem Nebraska, i guanyarem quatre anys més a la gran Casa Blanca”.
Joe Biden una acte de campanya a Warm Springs, Geòrgia / Brian Snyder (Reuters)
Biden es presenta com l’hereu de Roosevelt
Mentrestant, Biden ha visitat una zona rural de Geòrgia, un estat tradicionalment republicà, però on les enquestes mostren una carrera més atapeïda a causa d’un possible augment de la participació d’afroamericans i hispans. Envoltat de pins i banderes, Biden ha donat un discurs pausat i solemne en el qual ha volgut perfilar-se com l’hereu de Roosevelt, venerat per haver tret al país de la Gran Depressió. Així, ha promés que ajudarà els EUA a superar aquest difícil moment històric, definit per la polarització política, la pandèmia i les protestes contra el racisme.
“Una vegada i una altra al llarg de la nostra història hem vist xarradors, estafadors i falsos populistes que buscaven jugar amb les nostres pors, que apel·len als nostres pitjors instints per al seu propi benefici polític” ha advertit Biden. A més, el seu discurs ha estat ple de referències a la seua fe catòlica i, citant una recent encíclica del papa Francesc, ha demanat empara davant el “populisme fals” que apel·la als instints “més baixos i egoistes”.
Per la seua banda, l’expresident Barack Obama ha acudit a l’estat clau de Florida, on s’ha burlat de Trump i ha arremés contra ell pel maneig de la pandèmia. “A la Casa Blanca, pots prendre mesures per a evitar posar-te malalt. Excepte aquest home (Trump), que sembla incapaç de fer-ho. Ha convertit la Casa Blanca en una zona de guerra”, s’ha rist Obama.
Els EUA superen el 50% dels vots de 2016
Quasi 70 milions d’estatunidencs han depositat ja el seu vot de forma anticipada, quan falta una setmana exacta per a les eleccions a la Casa Blanca, una xifra que ja suposa el 50,5% dels que van acudir a les urnes el 2016. Les dades actuals apunten a un important increment de la participació, ja que fa quatre anys tan sols van votar anticipadament 47,2 milions d’estatunidencs. La participació en les eleccions dels Estats Units és tradicionalment baixa i no supera la quota del 60% des de 1968.