Biden nomenarà Antony Blinken, defensor del multilateralisme, com a secretari d'Estat.

La tossudesa de Trump contra la victòria de Biden augmenta el clevill en les files republicanes.

Antony Blinken, el futur secterari d'Estat dels Estats Units.
Antony Blinken, el futur secterari d'Estat dels Estats Units.

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat el nomenament de la diplomàtica afroamericana Linda Thomas-Greenfield com a ambaixadora davant l'ONU i de l'exnúmero dos del Departament de l'Estat en l'administració Obama, Antony Blinken, com a secretari d'Estat.

L'elecció de Blinken, un ferrri defensor del multilateralisme, és una evidencia més del gir de 180 graus de l'administració Biden-Harris en política internacional respecte de l'era Trump. Blinken assumirà el repte de recosir els llaços trencats amb altres països i en els fòrums internacionals, de què Estats Units s'ha distanciat durant la presidència de Trump. "America first ha deixat Amèrica sola", va dir Biden a l'octubre, en vespres de les eleccions.

El president electe té previst fer oficials els nomenaments aquest dimarts, sense esperar a que l'administració de Trump confirme la seua victòria. La incertesa no ha frenat el treball de Biden, tot i les complicacions en el relleu menttre el el govern dels Estats Units en funcions no certifique oficialment que ha guanyat les eleccions. Per exemple, l'FBI no pot començar el protocol de revisar els antecedents dels funcionaris que s'incorporen a la nova administració demòcrata, la qual cosa pot retardar l'assumpció del càrrec.

Via d'aigua en el Partit Republicà

L'estratègia de bloqueig del president ixent dels Estats Units, Donald Trump, i les maniobre per a desacreditar la victòria del demòcrata Joe Biden, han obert una via d'aigua en les files del Partit Republicà. En la formació conservadora augmenten les veus que qüestionen les maniobres de Trump, cas dels senadors Pat Toomey i Kevin Cramer. Entre els més expeditius ha estat el governador de Maryland, Larry Hogan, qui des de Twitter demanava a l'expresident que "deixe de jugar al golf i reconega la derrota".

L'exgovernador de Nova Jersey i confident de Trump fins fa un mes, Chris Christie, ha qualificat de "vergonya nacional" la campanya de denúncies contra el recompte de vots als Estats. Una maniobra que acumula fracàs rere fracàs, l'últim a Pennsilvània, sense que aquesta realitat haja capgirat l'actitud del president. Aquest dissabte reclamava un segon recompte a Geòrgia, tot i que les autoritats ja han certificat la seua derrota.

La falta d'avanços en l'estratègia legal també ha obert un clevill en l'equip legal de Trump. Rudy Giuliani i Jenna Ellis han marcat distàncies amb la lletrada Sidney Powell. Asseguren ara que no forma part del grup i exerceix les accions legals pel seu compte. Divendres, Powell, que és una destacada activista del grup conspiracionista QAnon, va vincular el software de recompte de vots amb "fons comunistes" de Veneçuela en una insòlita roda de premsa, acompanyada de Giulianni.

El Tribunal Suprem continua en l'objectiu dels lletrats de l'expresident. Trump va apel·lar a l'òrgan en la nit electoral. Els experts ho consideren una via amb molt de soroll però poc recorregut, tenint en compte l'aclaparadora victòria de Biden.

També et pot interessar

stats