Què has de saber el dia de les eleccions?

Responem els dubtes més habituals que es poden generar en una jornada electoral.

Què has de saber el dia de les eleccions?
Què has de saber el dia de les eleccions?

Si aquesta és la primera vegada que votes pot ser que tingues alguns dubtes. Per exemple, com es reparteixen els votants entre els diferents col·legis electorals? Què és un col·legi electoral? Quina documentació necessites? En aquesta xicoteta guia t'ajudem a comprendre millor com funciona una jornada electoral.

Com es reparteixen els votants? 

Cada ciutat i poble està dividit en seccions que constitueixen una unitat electoral. Cadascuna inclou un màxim de 2.000 electors i un mínim de 500. Cada terme municipal compta, almenys, amb una secció. Cap secció comprén àrees pertanyents a diferents termes municipals. Els electors d'una mateixa secció estan ordenats per orde alfabèticen les llistes electorals. 

Què és un col·legi electoral i com saber quin et correspon?

El col·legi electoral és el lloc on has d'anar a votar el dia de les eleccions: edificis públics com ara escoles o centres de salut. Trobaràs l'adreça del col·legi electoral en la targeta censal que vas rebre fa dies a casa.

És una cartolina amb el teu nom, la teua adreça i el centre que t'han assignat per a emetre el vot. Dins del col·legi electoral trobaràs la llista del cens electoral que indica en quina secció i mesa has de votar. 

Què és una mesa electoral?

La mesa electoral està formada per un president i dos vocals.

Quan es pot votar?

El sufragi es pot exercir entre les 9:00 i les 20:00 hores. En cas que passades les 20:00 hores encara quedaren en el centre electoral persones per emetre el vot, tindran dret a votar.

Quina documentació necessites?

DNI, passaport o permís de conduir. Els tres documents poden estar caducats, però han de ser originals, no s'admeten fotocòpies.

Com són les paperetes?

El color de les paperetes i dels sobres de cada elecció és el següent:

- Per a les Corts: color rosa pàl·lid

- Per al Congrés: color blanc

- Per al Senat: color sépia

Què passa si he votat per correu?

Una vegada tancada la votació, a partir de les 20:00 hores, la presidència de la mesa ha d'introduir en l’urna respectiva els sobres que continguen les paperetes de vot remeses per correu. La mesa pot rebre per correu els vots de les persones que han decidit exercir el dret al sufragi mitjançant aquesta modalitat des d'Espanya, però també els de les persones residents temporalment a l’estranger. Si ja s'ha demanat el vot per correu, no es podrà exercir el sufragi presencialment.

Què és l'escrutini i com es fa?

És el recompte de vots. L'orde d'escrutini de les paperetes serà: Congrés, Senat i Corts. Per això, a la Comunitat Valenciana no coneixerem els resultats de les eleccions autonòmiques abans de la mitjanit. Quan s’examinen els sobres i les paperetes hi haurà, a més dels vots a les candidatures, casos de vots en blanc i vots nuls. Aquests s’han de comptabilitzar per separat.

Què vol dir votar en blanc o vot nul?

- Són vots en blanc els sobres que no continguen cap papereta, el vot a una candidatura retirada legalment, o les paperetes del Senat en què no s’haja marcat cap opció.

- Són vots nuls els sobres o paperetes diferents del model oficial, les paperetes sense sobre, els sobres amb més d’una papereta de diferents candidatures, i els sobres emplenats de forma incorrecta o amb una alteració de caràcter voluntari o intencionat.

També et pot interessar

stats